Volledig scherm
Eigenaar Ruud van Nieuwenhoven met de Zweedse legerjas zonder emblemen in zijn dumpzaak. © Arjan Gotink

Gestolen militaire emblemen toch weer terug bezorgd bij Militaria4You in Zutphen

Zutphenaar Ruud van Nieuwenhoven heeft zijn zeldzame Zweedse militaire emblemen terug, die uit de showroom van zijn militaire dump gestolen werden. De daders hebben de gestolen waar door de postbus heengegooid nadat Van Nieuwenhoven eerder in de Stentor liet weten haarscherpe beelden te hebben van de diefstal.

De emblemen werden in een plastic hoesje door de brievenbus van Militaria4You gegooid, samen met een aantal Zwitserse knopen, die ook gestolen waren. ,,Blijkbaar heeft de ophef goed gedaan. Nu ja, ik denk dat ik het nu dan hier maar bij moet laten. Ik heb mijn spullen terug, daar ging het me om. En deze mensen waren zeker geen vaste klanten, ik had ze nooit eerder gezien. En nu zullen ze ook wel niet weer durven te komen", lacht de Zutphenaar. 

De financiële waarde van de Zweedse emblemen is niet groot. Zo’n vijftien euro, schat van Nieuwenhoven (47) in. ,,Maar ze komen van een Zweedse pantsereenheid uit 1940. Nou had het Zweedse leger niet veel pantsereenheden, dus redelijk zeldzaam zijn de emblemen wel.”

Volledig scherm
De Zweedse emblemen die teruggebracht werden bij Militaria4You in Zutphen © Militaria4You

Zijn zaak is een webshop, die op zaterdagmiddag een paar uurtjes open is voor mensen die toch eerst de spullen willen zien. ,,Ze komen uit het hele land, Duitsland, Belgie. Soms wil je dingen eerst voelen. En op dit moment zijn bijvoorbeeld zware houten kisten populair. Die zijn veel te zwaar om te versturen, dat kost te veel geld. Dan komen mensen ze zelf halen. Daarom zijn we dan hier op zaterdag.”

Van Nieuwenhoven zag nadat de twee dieven vertrokken waren dat de emblemen van de kraag van de grijze legerjas waren getrokken. ,,Op de camerabeelden kon ik zien dat het om dit tweetal ging. Terwijl de ene de andere persoon afschermde, trok die de emblemen er simpelweg vanaf.” Nu kunnen de emblemen weer terug op het jasje.

Zutphen