Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellingen en gemeentes

Hackers hebben dagenlang alle ruimte gekregen om toe te slaan op netwerken van honderden overheidsorganen, instellingen en bedrijven in Nederland. Meer dan een weekend lang heeft bij veel netwerken de deur opengestaan door een beveiligingslek in toegangsportaal Citrix. De gemeente Zutphen en het ziekenhuis in Leeuwarden zijn er het slachtoffer van geworden. ,,Zij zijn niet de enige. Dit is het topje van de ijsberg.”

Doordat vrijdag een code het internet op werd geslingerd om in te breken op de toegangsportalen van Citrix, konden hackers het hele weekend hun gang gaan op netwerken van overheidsorganen, instellingen en bedrijven. Via Citrix kan je op afstand via laptop, mobiele telefoon of tablet inloggen op een netwerk. De helft van de gemeenten in Nederland gebruikt Citrix voor ambtenaren. Tweakers concludeerde maandag al dat er in Nederland 713 kwetsbare netwerken staan.

  1. LIVE | Corona in de regio: Geen afsluitingen in IJsselland met Pasen, miljoenen hoogwaardige mondkapjes uit Deventer

    LIVE | Corona in de regio: Geen afsluitin­gen in IJsselland met Pasen, miljoenen hoogwaardi­ge mondkapjes uit Deventer

    Oost-Nederland zit nu bijna een maand in de coronacrisis. We zien tal van mooie initiatieven, zoals particulieren die massaal mondkapjes maken en hele straten die meedoen aan de berenjacht voor kinderen. Maar intussen is er elke dag ook weer verdriet en bezorgdheid om mensen die ziek worden of overlijden. Mis vandaag niets over de corona-ontwikkelingen in ons regionale liveblog.

Zutphen