Volledig scherm
De jongens tekenden een grote swastika in het grind bij een speelveldje in Zutphen. © EPA

Hakenkruis tijdens dodenherdenking in Zutphen

Twee jongeren hebben donderdag een hakenkruis in het grind van een speelveldje aan de Rudolf Steinerlaan getekend in Zutphen. De politie is op zoek naar de jongens.

Uitgerekend op de dag dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht tekenden twee jongens een groot hakenkruis van ongeveer 2 bij 2 meter in het grind bij het speelveldje. Dit gebeurde omstreeks 16:20uur. Nadat de swastika was gemaakt in het grind werd ook nog de moeite genomen om eens voor de camera te poseren met het hakenkruis. Nadat het kiekje was geschoten sprak een vrouw de jongens aan op het hele gebeuren. De pubers veegden vervolgens het hakenkruis uit.

Ondanks dat het hakenkruis weg is en er niets vernield is, wil de politie Zutphen graag met de jongens in gesprek. Zij heeft dan ook het volgende signalement verspreid over de jongens.

Signalement 1:
- ongeveer 16 jaar oud
- blanke huidskleur
- geheel in het zwart gekleed
- zwarte pet met daaroverheen een zwarte capuchon

Signalement 2:
- ongeveer 16 jaar oud
- rode jas
- zwarte broek
- zwarte schoenen met witte zool
- zwarte pet met daaroverheen een zwarte capuchon

De jongens waren beide met de fiets. Bij de fietsen lag een grijze rugzak.

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”

Zutphen