Volledig scherm
Zutphen © FOTO HISSINK

Harde botsingen over Zutphense kermis

Het botst flink in Zutphen over een eventuele nieuwe locatie voor de kermis. Tussen omwonenden en exploitanten, college en raad en zelfs binnen de coalitie. Het Zutphense college wil dat de kermis in Zutphen vanaf volgend jaar niet meer op de markten wordt gehouden en wil het gesprek aangaan met de kermisexploitanten over vier alternatieve locaties, werd onlangs bekend. 

De IJsselkade lijkt de meest voor de hand liggende nieuwe plek, maar ook het parkeerterrein aan de Houtwal is een optie. “Ik zou willen dat we het allemaal met elkaar eens worden, maar ik kan u voorspellen dat dat niet gaat gebeuren”, sprak burgemeester Annemieke Vermeulen maandagavond uit.

Die inschatting klopt wel, want niet alleen de kermisexploitanten zelf willen niet van Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt weg. Ook binnen de coalitie is steun voor het collegevoornemen lang niet vanzelfsprekend. Alleen GroenLinks blijkt een uitgesproken voorstander van verplaatsing. Coalitiegenoten PvdA en VVD hebben daar bedenkingen bij, de SP sprak zich eerder al duidelijk uit tegen verplaatsing. De socialisten verzamelden de afgelopen tijd zelfs samen met de kermisexploitanten 2600 handtekeningen.

Levendige binnenstad

Een motie van SP, PvdA en D66 waarin wordt opgeroepen om de kermis in de binnenstad te houden totdat in samenspraak met alle betrokkenen tot een goed alternatief is gekomen lijkt steun van een meerderheid in de raad te gaan krijgen. Dat zou zeer tegen de zin van het college zijn, want burgemeester Vermeulen herhaalde maandagavond haar eerder ingenomen standpunt dat het college de kermis wil verplaatsen. “Het college wil graag een levendige binnenstad, maar we moeten niet alles op de markten concentreren.” Die markten functioneren tijdens de kermis bovendien als een klankkast, betoogde Vermeulen. Een probleem dat op de IJsselkade minder zou spelen.

Gesprek

Vermeulen wil nu het liefst zo snel mogelijk en zonder beperkende voorwaarden vanuit de raad het gesprek aangaan met de exploitanten over de vier mogelijke nieuwe locaties. “We hebben ons huiswerk goed gedaan. Dit zijn vier locaties waarvan wij denken dat het alternatieven zouden kunnen zijn. We hebben met de exploitanten afgesproken daar na de kermis het gesprek over aan te gaan.”

De gemeenteraad spreekt zich op 24 september definitief uit over de motie.

Zutphen