Volledig scherm
PREMIUM
(Fotograaf) Arjan Gotink samen met zijn vrouw Suzan Gotink-Truin en hun 9 weken oude zoon Sem. © Arjan Gotink

Het aantal baby's in de regio Zutphen en Lochem in vijftien jaar bijna gehalveerd

De krimp in de regio blijkt nog groter dan voorspeld. In de gemeente Zutphen zijn op dit moment 45 procent minder baby's dan in 2004. In Brummen ligt het aantal kinderen jongeren dan één 43,8 procent lager dan 15 jaar geleden en in Lochem zelfs 48 procent. Een krimp die tot kopzorgen leidt in het onderwijs. 

Nergens in Nederland is de daling van het aantal geboren kinderen ten opzichte van vijftien jaar geleden zo groot als in de Achterhoek. Dit blijkt uit het onderzoek dat het overkoepelende bestuur van veertien middelbare scholen in deze regio, Achterhoek VO, heeft laten uitvoeren. In de Achterhoek is het aantal geboren kinderen gedaald met bijna veertig procent. De dalingen in Zutphen, Brummen, Lochem en Bronckhorst (47,1 procent) is nog veel hoger. 

  1. Zutphense idealist maakt uiterwaarden schoon, wie helpt hem vandaag?
    Video

    Zutphense idealist maakt uiterwaar­den schoon, wie helpt hem vandaag?

    Met zijn rijzige gestalte en opvallende outfit - oranje hesje en donkere hoed - is hij niet te missen bij het uitkijkplatform aan de Kanonsdijk in De Hoven. Henk Koskamp (58) draagt ook nog eens een witte vlag. ,,Die staat symbool voor mijn overgave aan de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties”, zegt Koskamp. Vandaag gaat hij in de uiterwaarden troep opruimen in het kader van World Cleanup Day en hij hoopt op hulp.

Zutphen