Volledig scherm
Henk Thate (81) is blij dat het hitterecord van Warnsveld nog staat. © ANP

Hitterecord Warnsveld staat nog: 'Het is te vroeg om nu al te juichen'

Met het einde van deze hittegolf in zicht overheerst opluchting bij Henk Thate (81) uit Driebergen. Het hitterecord dat zijn vader, huisarts Jan Thate, op 23 augustus 1944 noteerde in zijn tuin in Warnsveld staat nog fier overeind. Mocht het nog sneuvelen, dan het liefst in Hupsel, langs de Berkel, meent Thate.

Het staat nog!

,,Ja, het is vrij rustig gebleven. Dat is mooi, want we hopen volgend jaar het 75-jarig bestaan van het record te vieren.”

Wat betekent dit voor u dat het nog in de familie is?

,,Dat mijn vader wel degelijk een juiste meting deed. Meteo Consult twijfelde er aan omdat mijn vader volgens hem een amateur was – en de tuin te klein. Maar hij was gewoon aangesteld door het KNMI, had geijkte apparatuur en we hadden juist een grote tuin.”

Heeft u de thermometer de afgelopen dagen extra gevolgd?

,,Nee hoor, het waren vooral de media die er warm voor liepen.”

Tijd voor een klein feestje dan alvast?

,,Mijn vader deed zijn meting pas op 23 augustus, bijna een maand later. Er kan best nog een piek komen. Het is te vroeg om nu al te juichen.”

Als het dan toch nog sneuvelt?

,,Dan zou het buurtschap Hupsel een mooie opvolger zijn. Daar hadden ze nu ook verwacht dat het bijna 40 graden zou worden. Hupsel ligt ook in het stroomgebied van de Berkel. Mijn vader was gek op dat gebied, zat er vaak schilderijen en aquarellen te maken. Een nieuw record in Hupsel, dat zou hij nog wel mooi hebben gevonden.” 

Zutphen