Marcel Bugter is verguld met de Médaille Paul Belmondo. Hij wordt geflankeerd door Fabian Pois (links) en Flory Poels van het landelijk bestuur Alliance Française des Pays-Bas.
Volledig scherm
Marcel Bugter is verguld met de Médaille Paul Belmondo. Hij wordt geflankeerd door Fabian Pois (links) en Flory Poels van het landelijk bestuur Alliance Française des Pays-Bas. © Nathalie Ruegebrink

Hoge Franse onderscheiding voor Vordenaar Marcel Bugter tijdens lezing Alliance Française Zutphen

Vordenaar Marcel Bugter is donderdagavond verblijd met de Médaille Paul Belmondo, een hoge Franse onderscheiding voor mensen die zich inspannen om de Franse taal en cultuur op de kaart te zetten. Bugter was 28 jaar bestuurslid van de Alliance Française Zutphen (AFZ), waarvan de laatste 15 jaar als voorzitter. Ook was hij enkele jaren landelijk voorzitter van de Alliance Française des Pays-Bas.

Bugter kreeg de onderscheiding tijdens de Franstalige lezing over 100 Jaar Citroën in Het Hart van Eefde bij AFZ. Die werd uitgereikt door Fabian Pois, netwerkcoördinator van Alliances Françaises aux Pays-Bas.  De Médaille Paul Belmondo is vernoemd naar beeldhouwer Paul Belmondo (1898-1982), de vader van de bekende Franse filmacteur Jean-Paul Belmondo. De onderscheiding moet - ondersteund door een lijvig dossier - speciaal in Parijs worden aangevraagd.

Erelid

Bugter is sinds 2016 erelid van AFZ. Hij organiseert al bijna drie decennia culturele reizen naar Noord-Franse steden als Parijs, Rouen, Straatsburg, Metz, Nancy en Reims. Ook organiseerde hij jarenlang het befaamde Concours de la Chanson in Diligentia in Den Haag. Enkele winnaars hebben hun zangcarrière aan dit concours te danken, zoals Anouk Dorfmann, Wende Snijders en Gerard Alderliefste.

Zutphen