Volledig scherm
Archieffoto: Loco-burgemeester René Sueters heeft even de plaats van de smid ingenomen en stookt met de blaasbalg het vuurtje op. © Sander Grootendorst

Hoogleraar geschiedenis pleit voor Gelders museum

ZUTPHEN - Is de provincie Gelderland gevoelsmatig een eenheid of niet? Dat is het thema van de eerste ‘Gelderse Landdag’ sinds 1798, toen dat nog een officiële bestuurlijke bijeenkomst was.

De Landdag anno 2016, zaterdag in het oude stadhuis van Zutphen, werd ingeleid door prof. dr. Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij bepleit de stichting van een Gelders museum, dat de provincie in haar geheel belicht.

Deelmusea
Commissaris van de Koning Clemens Cornielje stelt dat die geschiedenis al in diverse ‘deelmusea' te vinden is, maar toonde zich toch niet geheel ongevoelig voor Verhoevens suggestie. Hij had er zelfs al, ‘puur persoonlijk’, een gebouw bij in gedachten: het voormalige onderkomen van het Gelders Archief aan de Markt in Arnhem.

Grensland
Uit handen van directeur Marc Wingens van Erfgoed Gelderland, een van de auteurs, ontving Cornielje het eerste exemplaar van het boek ‘Gelderland grensland’. Volgens Zutphens loco-burgemeester René Sueters benadrukte tegenover presentatrice Marlies Claasen het grote belang van historie voor het huidige Zutphen: ,,Geschiedenis is ons kapitaal."

Zutphen