Netten over de daken van woningen in de Valckstraat in Zutphen. Het moet voorkomen dat huismussen zich nestelen in de daken. Vleermuizen zorgen ervoor dat een deel van deze netten weer weg moet.
Volledig scherm
PREMIUM
Netten over de daken van woningen in de Valckstraat in Zutphen. Het moet voorkomen dat huismussen zich nestelen in de daken. Vleermuizen zorgen ervoor dat een deel van deze netten weer weg moet. © Niek Megens

Huismussen en vleermuizen in Zutphense buurt dreigen renovatie te verstoren

Rijtjeswoningen ingepakt in grote netten. Het is een raar gezicht in het Deventerwegkwartier in Zutphen. Reusachtige netten moeten voorkomen dat huismussen zich nestelen in de daken en renovatiewerkzaamheden daardoor op de lange baan worden geschoven. Vleermuizen zorgen er nu voor dat een deel van die netten weer weg moet.

,,Als er huismussen nestelen in de daken dan valt er voorlopig weinig te restaureren. Dan mogen we gewoonweg niet aan de slag. Huismussen zijn een beschermde diersoort’’, zegt Joke Hofman, directeur van woonbedrijf Ieder1. Het woonbedrijf heeft zo'n zeshonderd woningen in Zutphen in voorbereiding om te verduurzamen. Na de renovatie moeten de woonlasten voor huurders fors omlaag gaan. De daken van acht woningblokken in het Deventerwegkwartier zijn enkele weken geleden ingepakt met netten.

Zutphen