Ieder1 stoot deel vastgoed in Zutphen af

ZUTPHEN - Woonbedrijf Ieder1 wil een deel van zijn bezit in het Zutphense centrum verkopen. Het gaat onder meer om de voormalige openbare school aan de Tadamasingel, die later is omgebouwd tot een groot appartementengebouw.

In totaal hoopt de woningcorporatie zeven zogenoemde complexen in Zutphen te slijten, goed voor 62 woningen en vier commerciële onderkomens. Het besluit om de panden van de hand te doen is onlangs genomen. Volgens een woordvoerder van Ieder1 is de vastgoedportefeuille herwaardeerd. "We bekijken regelmatig naar wat in de kern van ons wordt gevraagd. Dat zijn goede en betaalbare woningen voor mensen met een kleine beurs."

De panden die Ieder1 nu wil verkopen vallen volgens de zegsman onder het zogenoemd versnipperd bezit. Daarmee worden woningen bedoeld in grotere complexen of wijken waar de woningcorporatie slechts een klein deel van in eigendom heeft. "Bij dergelijke woningen zijn voor ons de onderhoudskosten relatief hoog", licht de zegsman toe. "Dit omdat wij ook veel geconcentreerd vastgoed hebben waar we onderhoud veel efficiënter kunnen plannen en uitvoeren."

De huidige bewoners van alle panden zijn door Ieder1 over de voorgenomen verkoop geïnformeerd. Voor de bewoners verandert in principe weinig, stelt de woordvoerder. De zeven complexen bevinden zich allemaal in het centrum van Zutphen en verschillen van omvang. Het meest in het oog springende complex betreft de uit 1894 daterende oude openbare school aan de Tadamasingel. Dit pand is in de jaren tachtig van de vorige eeuw verbouwd tot een appartementengebouw. Een ander complex bestaat uit twee panden aan de Nieuwstad en Gasthuisstraat. Verder wil Ieder1 afstand doen van drie geschakelde panden aan de Berkelsingel. De overige complexen bevinden zich aan de Deventerweg, Laarstraat, Oudewand en de Spiegelstraat.

Zutphen