IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’

videoHet uitblijven van een lange periode van winterweer heeft grote gevolgen voor natuurijsclubs in Nederland. Meerdere clubs hebben zich de afgelopen periode bij de KNSB gemeld, omdat hun kosten zo langzamerhand hoger worden dan de opbrengsten. Geen ijs betekent immers geen kaartverkoop voor de ijsbaan of opbrengsten door koek en zopie. 

,,Dat het allemaal onder druk staat, is wel helder”, laat de schaatsbond weten. In Oost-Nederland vallen de problemen nog mee, maar ook daar is de situatie niet altijd rooskleurig. ,,Je moet teren op de reserves die je hebt.”

Rieks Poelman, voorzitter van de ‘Sectie Natuurijs’ van de KNSB, bevestigt dat ijsclubs het steeds moeilijker krijgen. ,,Niet iedereen heeft dezelfde regeling om aan inkomsten te komen. Er zijn een hele hoop ijsbanen die puur en alleen zijn aangewezen op inkomsten bij het schaatsen.” De onkosten die ijsclubs hebben, kunnen oplopen tot een paar duizend euro.

IJsloze winter

Voorlopig lijkt een ijsperiode er nog niet te komen en dus dreigen clubs financieel in de knel te komen. Volgens Poelman hebben zich bij de KNSB al enkele clubs gemeld, omdat hun situatie er slecht begint uit te zien. ,,Die zeggen: ‘we hebben nog geen 1000 euro aan contributie per jaar en de kosten zijn hoger’. Dat het allemaal onder druk staat, is wel helder. Nu zijn het er nog enkele, maar als we weer een ijsloze winter krijgen, dan zullen het er volgend jaar vermoedelijk meer zijn.”

Volledig scherm
Voorzitter van de ZIJV, Frans Manders bij de ijsbaan, waar nu water ligt. © Zutphens Persbureau

Zutphen