Volledig scherm
De boerderij die IJsselwind uiteindelijk voor zeven ton van de provincie gaat kopen. © Foto Carlo ter Ellen DTCT

IJsselwind koopt boerderij in Eefde voor zeven ton

IJsselwind, de organisatie die enkele windmolens nabij Eefde wil gaan realiseren, gaat de zevenhonderdduizend euro betalen die de provincie Gelderland als eigenaar van het pand wil hebben. 

Er ontstond vorige week ophef omdat IJsselwind meende dat de provincie een te hoog bedrag vroeg voor het leegstaande pand. De organisatie vindt dat de provincie een prijs vraagt vanuit de gedachte dat de komst van windmolens al beklonken is. IJsselwind heeft dat pand nodig omdat het dicht bij de beoogde molens staat. 

Dwarsbomen

IJsselwind had laten taxeren dat de boerderij 510.000 euro waard was.  Theoretisch zouden de komst van de  drie molens nog gedwarsboomd kunnen worden door de gemeente Zutphen of de Raad van State. 

Ophoesten

Otto Hettinga, projectleider bij IJsselwind, vindt de ‘handelwijze van de provincie nog steeds niet goed’, maar hij zegt ‘erover heen te stappen'.  Een groep van zo’n veertig leden van de vier aangesloten energiecoöperaties gaat het geld ophoesten dat nodig is voor de aankoop van de boerderij.

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

Zutphen