Volledig scherm
Het Stedelijk Museum in Zutphen. Foto archief: Judah Bolink

Inbrekers lieten ravage achter in Stedelijk Museum

ZUTPHEN - Bezoekers merken volgens museumdirecteur Tiana Wilhelm van het Stedelijk Museum Zutphen 'absoluut' dat er inbrekers hebben huisgehouden in het museum. "Het is een stuk leger, en dat komt niet alleen omdat stukken zijn ontvreemd.

Er zijn ook vitrines beschadigd. De gestolen werken vervangen we vooralsnog met foto's. Ze hebben inderdaad een ravage achtergelaten."

De deuren van het museum gaan vrijdag weer open. Donderdag vonden vooral opruimwerkzaamheden plaats. "Wat er is gebeurd, doet pijn. Het is heel naar als iets wordt weggenomen waar je voor zorgt. Dat voel je, het bezorgt je hartzeer", zegt de museumdirecteur. "We hopen de spullen ooit nog terug te zien. Dat zou een klein wonder zijn. Na de inbraak in het Utrechtse Museum Catharijneconvent hebben ze de gestolen werken ook weer teruggevonden. Het is dus mogelijk."

Werklui die gisteren bezig waren bij het museum lieten opschrijven dat de inbrekers meerdere vitrines hebben stukgeslagen met een grote voorhamer. "Daar kan ik niets over zeggen", vertelt Wilhelm. Ook over de verzekeringswaarde van de gestolen kunstwerken wil ze weinig kwijt: "We zijn in gesprek met de verzekering, maar over de waarde kunnen we niets naar buiten brengen."

Lees meer over de kunstroof in de Stentor editie Zutphen, van vrijdag 22 maart

Zutphen