Volledig scherm
Het is de bedoeling dat hotel-restaurant Hollands Glorie aan de Marspoortstraat in Zutphen komt. © Ronny te Wechel

Ingebruikname Hollands Glorie in Zutphen opnieuw vertraagd

Aan de soap rond het nieuwe hotel-restaurant Hollands Glorie dat aan de Marspoortstraat in Zutphen zou komen is een nieuwe episode toegevoegd. De gemeente Zutphen heeft de aanvraag van een exploitatievergunning door de Twellose horecaondernemer Ayhan Sahin buiten behandeling gesteld. Daarmee is ingebruikname opnieuw voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om al in oktober 2016 van start te gaan, maar dat moment werd keer op keer uitgesteld. Volgens Sahin waren er veel tegenslagen bij de verbouwing van het 19de-eeuwse pand aan de Berkel. Omwonenden spraken afgelopen najaar hun ongenoegen uit over de jarenlange verbouwing en bijbehorende overlast. Volgens de omwonenden houdt Sahin zich niet aan bouwvoorschriften. De gemeente Zutphen bevestigde dat er een aantal keren is opgetreden nadat bouwvoorschriften werden overtreden. 

De omwonenden kondigden vorig jaar aan geen vertrouwen meer te hebben in een overlastvrije exploitatie van Hollands Glorie door Sahin. Ze maakten onlangs bij de gemeente nog bezwaar tegen de aangevraagde exploitatievergunning, voornamelijk omdat Sahin daarbij ook een verruiming van de openingstijden aanvroeg.

Onduidelijk

Met de aanvraag van de exploitatievergunning eind vorig jaar leek het sinds 2011 leegstaande pand eindelijk weer een bestemming te krijgen. De gemeente Zutphen stelt nu dat Sahin ondanks herhaalde verzoeken onvoldoende informatie heeft aangeleverd om de aanvraag te kunnen beoordelen. Daardoor is het opnieuw onduidelijk wanneer de vijftien hotelkamers en het ruim honderd zitplaatsen tellende restaurant in gebruik worden genomen. De ADAS-groep van Sahin reageert niet op vragen van deze krant over de nieuwe ontwikkeling.

In het pand aan de Marspoortstraat was tot 2011 Berkhotel De Kloostertuin gevestigd. Dat hotel-restaurant ging failliet, waarna ondernemer Hüseyin Güller het pand in 2013 kocht. Aanvankelijk was Güller van plan er een Japans restaurant te beginnen, maar dat plan kwam niet van de grond. In 2016 kwam Ayhan Sahin in beeld als exploitant van Hollands Glorie, een formule die ook al in Deventer bestaat. Sahin bouwde, voornamelijk in die plaats, in een relatief korte periode een flink horeca-imperium op.

  1. Hoedenmaakster Frida Pelgrum: de winnende Prinsjesdaghoed is van de partner van Jesse Klaver

    Hoedenmaak­ster Frida Pelgrum: de winnende Prinsjes­dag­hoed is van de partner van Jesse Klaver

    Omdat ze bezoek had heeft Pelgrum slechts een deel van de Prinsjesdagoptocht live kunnen volgen, maar aan het einde van de middag heeft ze speciaal alle beelden nog eens in de herkansing bekeken. ,,Mijn hoed was goed in beeld,'' zegt ze met een zucht van verlichting. ,,De lagoon-blauwe hoed van Helmi Huijbregts-Schiedon, Eerste Kamerlid voor de VVD, was prominent te zien, daar heb ik geluk mee gehad.''

Zutphen