Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RGBStock.com

Inspectie: jeugdzorg bij Gezinshuis DrieLuik in Eefde moet beter

UpdateGezinshuis DrieLuik in Eefde moet zich bij de Inspectie Gezondsheidszorg en Jeugd verantwoorden voor de jeugdhulp die geboden wordt. De gezinshuisouders werken niet volgens een geregistreerd professioneel plan.

Daarnaast zijn er geen eenduidige afspraken over welke incidenten moeten worden gemeld. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd concludeert dat het gezinshuis, dat op antroposofische leest is geschroeid, op het moment van het onderzoek zeker 11 van de 29 punten tekortschoot. Die punten zijn opgesplitst in de thema’s uitvoering hulp, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en bestuurlijke organisatie. 

Opvang

Eigenaresse Marion Bleekman is samen met haar partner Leo Stronks achttien jaar geleden gestart met de opvang van pleegkinderen. Ze hebben één thuiswonend kind. De inspectie deed in augustus vorig jaar onderzoek op de woonboerderij, naar aanleiding van ‘een signaal’. Op dat moment verbleven vijf jeugdigen in de leeftijd van 11 tot 19 jaar bij DrieLuik. Op het erf zijn allerlei soorten dieren, zoals honden, katten, paarden, kippen en konijnen. Ook is er een (kleinschalige) buitenschoolse opvang (bso).

Maatregelen

De inspectie benadrukt in het rapport dat de betrokkenheid en inzet van de gezinshuisouders groot en gericht is op het toekomstperspectief van de jeugdigen. Ook heeft de eigenaresse de afgelopen maanden meerdere maatregelen getroffen, blijkt uit het onderzoek. Zo sliep een jongere bijvoorbeeld eerder buiten in een pipowagen, maar na het bezoek van de inspectie werd die niet meer gebruikt als slaapruimte. Ook is er een onafhankelijk vertrouwenspersoon aangewezen, nadat het gezinshuis op dat punt een onvoldoende kreeg. Daarnaast heeft het gezinshuis zich op verzoek van de inspectie aangemeld bij een onafhankelijke klachtencommissie, omdat die er niet was.

,,Doel van ons toezicht is het handhaven en het verbeteren van de kwaliteit van de zorg’’, zegt woordvoerder Kees Paling van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Hij legt uit hoe het onderzoek tot stand kwam. ,,Verschillende bronnen, zoals bedrijfsvoeringsinformatie en signalen van burgers en professionals en meldingen van calamiteiten en geweld worden geanalyseerd.’’

Verbeterplan

DrieLuik is grotendeels zelfstandig en valt voor een deel onder hoofdaannemer Zozijn. Bleekman en Stronks hebben inmiddels een verbeterplan bij de inspectie ingediend. Op basis van dit plan bepaalt de inspectie het vervolgtoezicht. Tot die tijd wil Stronks inhoudelijk niet reageren op de kwestie. De Inspectie Gezondsheidszorg en Jeugd was de afgelopen dagen niet voor commentaar bereikbaar.

Zutphen