Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Inwoners van Zutphen gezocht om gezinnen met kinderen te helpen

De gemeente Zutphen wil het aantal kinderen dat uit huis wordt geplaatst binnen eigen gemeentegrenzen fors verminderen. Om dat te bewerkstelligen zoekt Zutphen inwoners die kinderen met problemen thuis willen helpen, zodat ze niet naar opvangtehuizen buiten Zutphen hoeven.

Kinderen met problemen thuis moeten zoveel als mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen. Dat stelt de gemeente Zutphen. Op dit moment zijn 318 kinderen in de gemeente Zutphen uit huis geplaatst. Vaak komen zij terecht in opvangtehuizen buiten de gemeente. Dat aantal wil Zutphen fors verminderen. Om dat te bewerkstelligen zoekt Zutphen inwoners die deze kinderen tot 18 jaar willen helpen.

,,Deze kinderen hebben het al zwaar genoeg met problemen thuis. Als zij op dit moment uit huis geplaatst worden, betekent dat vaak een andere school en bijvoorbeeld geen voetbal meer bij de bekende voetbalvereniging. Nog meer problemen. We willen ervoor zorgen dat deze kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen’’, laat wethouder Annelies de Jonge weten.

Steunpilaren

Om dat te bewerkstelligen is Zutphen onder meer op zoek naar minimaal vijftien zogenaamde steunpilaren, vijf gast- of weekendgezinnen, pleeggezinnen en er is behoefte aan drie gezinshuizen voor maximaal twaalf tot vijftien kinderen. 

Een steunpilaar is een gezin, echtpaar of alleenstaande inwoner die bereid is om op vrijwillige basis een gezin waarin sprake is van overbelasting te helpen. De steunpilaar kan bijvoorbeeld helpen met huiswerk en extra aandacht besteden aan een kind door  een middag naar de speeltuin te gaan. Bij een gast- of weekendgezin kan een kind af en toe ook overnachten. ,,Kinderen kunnen dan tot rust komen’’, aldus De Jonge. ,,Dit soort oplossingen ontbreken op dit moment. Opvanghuizen zijn nu de enige en vaak te late optie. Het kan dan thuis escaleren, terwijl dat voorkomen had kunnen worden.’’

Nieuwe koers

De nieuwe koers komt voort uit een regionale proef van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI). Het Regionaal Transformatiefonds financiert de bijna 100.000 euro die de anderhalf jaar durende proef kost. Zutphen heeft zich hier voor aangemeld. Als het aantal Zutphenaren dat wil helpen wordt gevonden, betaalt het project zich volgens De Jonge terug en kan Zutphen de proef zelf voortzetten.

In het najaar begint Zutphen met de uitvoering van de nieuwe koers en worden inwoners actief benaderd. Een nog aan te trekken coördinator wordt aanspreekpunt voor zowel gezinnen die hulp nodig hebben als voor de inwoners die op vrijwillige basis iets willen betekenen. Deze coördinator moet ook zorgen voor goede matches tussen de vrijwilligers en gezinnen.

Naast de steunpilaren en gast- of weekendgezinnen zijn ook meer pleeggezinnen en gezinshuizen nodig. Bij een pleeggezin verblijft een kind voor een lange periode. In gezinshuizen wordt ook professionele begeleiding geboden. Hiervoor gaat Zutphen onder meer in gesprek met enkele zorgaanbieders. 

Zutphen