Is een pontonbrug interessant voor de Vispoortgracht?

ZUTPHEN - Nu er twijfels bestaan over nut en noodzaak van een nog aan te leggen brug over de Vispoortgracht in Zutphen, dient zich een mogelijk alternatief aan: een tijdelijke brug van pontons. Zodat de gemeente Zutphen kan evalueren of de voetgangersoversteek het gewenste effect heeft.

Met die optie komt het constructiebedrijf ROWI, dat gevestigd is in Baak. Vorig jaar produceerde dit bedrijf zo'n driehonderd pontonbruggen. Die zijn aangelegd in binnen- en buitenland. Volgens ROWI is een pontonbrug voor Zutphen een 'interessante optie'.

Voordeel
Oscar Schön, directeur van ROWI, zegt dat hij de discussie over de plannen voor een brug over de Vispoortgracht tot nu toe van een afstandje heeft gevolgd: "De gemeente is kennelijk al een tijdje aan het twijfelen. Het voordeel van pontons is onder meer dat je ze zo lang kunt laten liggen als dat je wilt. De gemeente zou dit dus bij wijze van proef kunnen doen."

Omwonenden
Over de plannen voor een brug over de Vispoortgracht is veel te doen in Zutphen. Volgens de gemeente moet met de brug een 'duidelijke, attractieve en uitnodigende wandelroute ontstaan', die bezoekers vanaf het parkeerterrein aan de Houtwal, achter het politiebureau, naar het centrum leidt. Maar onder meer veel omwonenden van de gracht zijn tegen. Zij geven aan geen voordelen te zien van de brug.

Half miljoen euro
De gemeente Zutphen berekende eerder dat de brug – als gekozen wordt voor een lange variant – ruim een half miljoen euro gaat kosten. Bijna de helft komt dan voor rekening van de provincie Gelderland. Volgens Schön van ROWI is de gemeente met een pontonbrug 'tonnen' goedkoper uit. "Dat is als de gemeente een pontonbrug wil kopen. Maar wij kunnen zo'n brug ook verhuren."

Zutphen