Exclusief

Het beste van De Stentor

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Jongeren halen vrouw onder paardentram vandaan: 'Ze hebben het fantastisch gedaan'

Een 43-jarige vrijwilligster van de paardentram in Zutphen raakte zaterdag zwaar-gewond toen zij onder het voertuig terecht kwam. Omstanders, onder wie veel jongeren, wisten haar te ontzetten. ,,Ze hebben het fantastisch gedaan. Het zijn helden.''

Hicham Achahchouh (18) bedacht zich zaterdag geen moment toen hij zag dat een vrouw bekneld zat onder de paardentram in Zutphen. Hij snelde toe om hulp te verlenen. Samen met circa twintig andere jeugdleden en ouders van voetbalclub AZC slaagde hij er uiteindelijk in om de tram in beweging te krijgen en de 43-jarige vrouw uit Deventer te ontzetten.

'Geen beweging in te krijgen'

Volledig scherm
Brandweer en politie bekijken hoe de paardentram van de weg is geraakt. De politie was na afloop vol lof over de hulp die omstanders boden aan de vrouw die er ongelukkigerwijs onder kwam. © Gino Press

Hicham voetbalde op dat moment op het naastgelegen voetbalveld op het terrein van AZC. Hicham en anderen renden richting de sloot. Eerst probeerden ze met vijf à zes mensen de kar omhoog te krijgen. ,,Maar er was geen beweging in te krijgen.'' Al snel stroomden meer omstanders toe. Uiteindelijk lukte het hen toch om beweging te krijgen in de tram, waardoor de vrouw er onder vandaan gehaald kon worden nog voordat de hulpdiensten present waren.

Helden

,,Ze hebben het echt fantastisch gedaan. Het zijn helden'', zei verenigingscoach Anno Waterlander van AZC over de actie van de jongeren, die tussen de 14 en 18 jaar oud zijn. Ook hij hielp bij het ontzetten van de vrouw. ,,Op een gegeven moment was er een mannetje of twintig.'' Meerdere brandweervoertuigen, ambulances en de traumahelikopter kwamen ter plaatse en namen de hulpverlening over. De zwaargewonde vrouw werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Quote

Het heeft veel impact gehad, Ze zijn er heel erg mee bezig

Anno Waterlander

Veel impact

De politie was na afloop vol lof over de hulp die omstanders boden. Dat geldt ook voor de eigenaar van de paardentram. De jongeren werden daarna opgevangen in de kantine van AZC. Daar waren onder meer politie, brandweer en GGD bij aanwezig. ,,Het heeft veel impact gehad'', zei Waterlander gisteren. ,,Ze (jongeren, red.) zijn er heel erg mee bezig.'' Hij gaat een bijeenkomst voor betrokkenen beleggen.

Zie ook:

Slachtoffer ongeluk paardentram is 43-jarige vrouw
Vrouw zwaargewond bij ongeluk met paardentram in Zutphen

Volledig scherm
De zwaargewonde vrouw werd met een traumaheli naar het ziekenhuis gebracht. © Jarno Bleumink
  1. 'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    Het Zutphens is een stadsdialect dat langzaam uitsterft. Dit tot verdriet van Frans Velthuis en Rob van Druten. Twee ras-Zutphenezen die ooit het satirische, cabareteske (actualiteiten)programma Heit al geheurt maakten voor stadszender Berkelstroom TV. Met de toevoeging is bek ('is terug') maakt Heit al geheurt in september 2018 een rentree. In de theaterzaal van De Hanzehof, met een avondvullende cabaretvoorstelling, grotendeels in plat-Zutphens. 

Zutphen