Volledig scherm
Rechtbank © Kees Backx/BD

Justitie eist 194.000 euro van regionale drugsdealers

ZUTPHEN – Ze hadden meerdere hennepplantages in Kampen, Zwolle, Lochem in Zutphen tussen 2012 en 2014. En daar verdienden de 57-jarige H.H. uit Rhenen en G.B. (54) uit Kampen flink wat geld mee, stelt de officier van justitie. Die wil dan ook 194.000 euro van de heren terug zien, zo bleek dinsdag in de Zutphense rechtbank.

Dat bedrag zouden ze hebben witgewassen met de aankoop van allerlei spullen. Maar de zaak werd dinsdag nog niet direct afgehandeld. Het heeft namelijk nog wel wat haken en ogen, zo legde de advocaat van B. uit.
'Ik vind dat de rechtsopvatting van de officier van justitie in beginsel al onjuist is. Hij vindt dat mijn cliënt aannemelijk moet maken dat hij niet heeft witgewassen, maar zo werkt het niet. De officier moet aannemelijk maken dat hij het wél heeft gedaan', zei hij.
En daar schort het in het strafdossier nogal aan, vindt de raadsman. 'Er zijn in Excel berekeningen gemaakt door de politie, maar die zijn niet in het dossier terechtgekomen. Ik heb ze zelf opgevraagd, maar hoe kunnen we deze zaak afhandelen als we de cijfertjes niet in het strafdossier kunnen zien? We weten helemaal niet waar we op moeten reageren.'

Geen oordeel
De officier van justitie haastte zich om te zeggen dat die berekeningen op een dvd zijn toegevoegd aan het dossier, maar ook de rechtbank moest bekennen dat ze die niet heeft gezien. 'Dan kunnen we ook geen oordeel vellen', luidde diens conclusie.
Dat begreep de officier maar al te goed. Hij vond het dan ook prima om de zaak aan te houden tot 20 maart. Dan wordt de hele dag ervoor uitgetrokken, op advies van de advocaat van B.. 'Ik heb zeker al achttien kantjes pleidooi, de advocaat van H. zal ook zijn zegje willen doen. Dus een ochtendzitting is echt te krap.'

  1. 'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    Het Zutphens is een stadsdialect dat langzaam uitsterft. Dit tot verdriet van Frans Velthuis en Rob van Druten. Twee ras-Zutphenezen die ooit het satirische, cabareteske (actualiteiten)programma Heit al geheurt maakten voor stadszender Berkelstroom TV. Met de toevoeging is bek ('is terug') maakt Heit al geheurt in september 2018 een rentree. In de theaterzaal van De Hanzehof, met een avondvullende cabaretvoorstelling, grotendeels in plat-Zutphens. 

Zutphen