Volledig scherm
Terwijl de politie de straten af heeft gezet, landt een helikopter op de binnenplaats van de gevangenis in Zutphen om Omar L. over te plaatsen naar Vught. © ANP

Justitie neemt beveiliging gevangenis Zutphen onder de loep na uitbraakpoging topcrimineel

VideoDe Dienst Justitiële Inrichtingen begint een intern onderzoek naar de beveiliging in de gevangenis van Zutphen na de mislukte poging van zondag om topcrimineel Omar L.  te bevrijden.

Het interne onderzoek door de Dienst Justitiële Inrichtingen moet uitwijzen of de beveiliging op het gevangenisterrein op orde is. Er loopt ook een politie-onderzoek naar de uitbraakpoging en de opgepakte verdachten. Daaruit moet ook blijken of er wellicht hulp van binnenuit is geboden. Verschillende bronnen meldden dat de mannen die zijn opgepakt de Franse nationaliteit en een Marokkaanse achtergrond hebben.

In een poging Omar L. vrij te krijgen, probeerden zondagmorgen een groepje mannen in te breken in de gevangenis in Zutphen. Daarbij werd een busje ingezet, dat tegen de sluisdeur voor de gevangenis in brand stond. Of daarmee geprobeerd is de deuren open te krijgen, is nog niet duidelijk. Toen de bevrijdingspoging mislukte, gingen de vier verdachten er met een auto vandoor. Na een wilde achtervolging konden de mannen worden gearresteerd.

Justitie bevestigt nu ook dat enkele uren na de uitbraakpoging de gevangene die bevrijd had moeten worden, ‘uit veiligheidsoverwegingen’ per helikopter is overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Advocaat Sander Janssen van Omar L., die tot levenslang is veroordeeld voor betrokkenheid bij twee moorden en drie liquidatiepogingen, zei zondagavond al dat zijn cliënt van Zutphen naar Vught is overgevlogen. 

Gesmeerd

De politie deed de hele dag onderzoek bij de gevangenis naar de uitbraakpoging, maar gaf de omliggende wegen in de loop van de middag weer vrij. Tegen vijf uur werden de straten rondom de gevangenis weer afgezet met politie-auto’s. Een speciale helikopter landde vervolgens op de binnenplaats van de gevangenis en vertrok binnen vijf minuten weer richting Vught. 

Lock down

Het is al de derde keer in korte tijd dat er onrust ontstond in de Zutphense gevangenis. In december werd de gevangenis afgegrendeld (lock down) en werden alle cellen onderzocht op verboden zaken. Daarbij werd een mobiele telefoon en drugs gevonden. Een jaar geleden werd Omar L. overgeplaatst van de gevangenis in Krimpen aan den IJssel naar Zutphen omdat er een plan zou zijn om hem in Krimpen aan den IJssel met een binnengesmokkeld vuurwapen te vermoorden.

Directeur Danny Vette van de gevangenis in Zutphen wil voorlopig niet reageren op de uitbraakpoging.   

Zutphen