Volledig scherm
© Archief Patrick van Gemert

Kermis verdwijnt uit binnenstad van Zutphen

pollDe kermis in Zutphen wordt dit jaar voor het laatst in de oude binnenstad gehouden. Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft dat aan belangenvereniging van kermisexploitanten BOVAK en kermisorganisator Buro de Kermisgids meegedeeld. Die zijn teleurgesteld. 

,,Ik word hier niet gelukkig van, het is het oudste evenement van Zutphen. Een rare gang van zaken”, vindt Sebastiaan Vonk van Buro de Kermisgids. De gemeente Zutphen erkent dat momenteel naar een andere locatie wordt gekeken omdat dat een wens is van omwonenden en horeca. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft het onderwerp binnenkort op de agenda staan. De kermisvertegenwoordigers zelf kunnen weinig begrip voor de aanstaande verhuizing opbrengen en willen dat aanstaande maandag met een inspreekreactie duidelijk maken aan de gemeenteraad. 

Verhuizing

Sebastiaan Vonk en BOVAK-voorzitter Atze Lubach hadden enige tijd geleden een gesprek met Vermeulen waarin de burgemeester volgens de twee het besluit meedeelde. ,,Ze was heel stellig, terwijl er nog niet eens een nieuwe locatie is bepaald”, zegt Lubach. 

Als reden voor de verhuizing van de kermis noemt gemeentelijk woordvoerder Robert-Jan Bax dat binnenstadsbewoners en horeca niet blij zijn met de jaarlijkse kermis op Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt. ,,Dit heeft onder andere met geluid te maken, maar ook dat er geen kruisbestuiving is. De horeca heeft bijvoorbeeld geen profijt van de kermis omdat bezoekers van de kermis alleen komen voor de kermis.” 

Poll

De kermis verdwijnt uit de Zutphense binnenstad. Mag dat?

  • Tuurlijk. Die herrie is irritant. (9%)
  • Belachelijk. Een kermis hóórt in de binnenstad. (66%)
  • Maakt me niks uit, ik kom er toch nooit. (14%)
  • Jammer. Maar de binnenstad van Zutphen is niet geschikt. (12%)
4802 stemmen

Zutphen