Volledig scherm
Kermis in Zutphen, midden in het centrum. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Kermis Zutphen blijft toch nog één jaar in het centrum

De kermis in Zutphen wordt dit jaar toch nog op dezelfde plek op de markten in het centrum gehouden. Dat heeft het college onlangs besloten als tegemoetkoming aan de kermisexploitanten. Er is namelijk nog geen besluit genomen over een eventuele nieuwe locatie, terwijl de kermisexploitanten daar al vroeg in het jaar duidelijkheid over moeten hebben.

Wat de gemeentebestuurders betreft is dit echt de laatste keer dat de zomerkermis op die plek wordt gehouden. Dat is duidelijk geworden na een gesprek dat onlangs is gevoerd door de gemeente met enkele kermisexploitanten.

Burgemeester Annemieke Vermeulen meldde in het voorjaar van 2018 aan de organisator van de Zutphense kermis dat de kermis wat het gemeentebestuur betreft vanaf 2019 verdwijnt van Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt. Omwonenden en horecaondernemers klagen namelijk al jaren over overlast. De IJsselkade en (parkeer)terreinen achter het politiebureau, de Hanzehal en naast het Gelre ziekenhuis werden geopperd als alternatieven. 

Tegen dat voornemen kwam echter veel protest op gang, waarna de gemeenteraad in september unaniem besloot dat de kermis alleen wordt verplaatst als in overleg met alle betrokkenen tot een goed alternatief gekomen wordt. Over welk alternatief dat moet zijn en hoeveel eensgezindheid daarover vereist is bestond minder overeenstemming.

Laatste keer

Burgemeester Vermeulen: ,,Het is natuurlijk belangrijk dat de kermis dit jaar door kan gaan en daarom hebben we dit nu besloten. Maar het is ook duidelijk dat dit wel de laatste keer is, ongeveer in maart hopen we daarover meer duidelijkheid te hebben.” 

De Voorster kermisexploitante Ida Oostenenk-Maas heeft een dubbel gevoel overgehouden aan het gesprek. ,,We zijn er natuurlijk blij mee dat we dit jaar op de markten kunnen blijven, maar daarna is dat geen optie meer. Het is slikken of stikken en dat vinden wij toch wel raar na de politieke discussie die er geweest is.” 

Volgens Maas is vooral de IJsselkade in beeld als nieuwe locatie. ,,Daar willen we niet heen, maar van de alternatieven is dat de beste optie als we daarover goede afspraken kunnen maken. Dan moeten we er daar een levendige, sfeervolle kermis van kunnen maken met minder volumebeperking, extra reclame en promotie en geen andere evenementen tegelijkertijd.” 

Zutphen