Volledig scherm
AZC Zutphen © Patrick van Gemert Zutphens Persbureau

Kleine groep bewoners Zutphens azc zorgt voor overlast

ZUTPHEN - Twaalf asielzoekers, naar verluidt mensen die eigenlijk geen kans hebben om in Nederland te kunnen blijven, zorgen voor overlast op en rond het nieuwe asielzoekerscentrum (azc) in Zutphen. Ze zouden de afgelopen tijd betrokken zijn geweest bij enkele incidenten. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt de groep in beeld te hebben.

Uit welke landen de bewoners afkomstig zijn, wil het COA niet aangeven. "Wij doen geen uitspraken over etniciteit, nationaliteit of andere zaken die de privacy van mensen raken. Het zou een eventueel onderzoek door bevoegde instanties in de weg kunnen zitten", licht een zegsvrouw van de opvangorganisatie toe.

Het Zutphense asielzoekerscentrum opende drie maanden geleden de deuren en staat aan de Voorsterallee, op een terrein waar voorheen een school voor recherche was gevestigd. Het complex biedt ruimte aan maximaal 759 mensen. Dit aantal kan volgend jaar mogelijk worden uitgebreid, naar een maximum van 855. Op dit moment worden er zo'n 660 mensen opgevangen.

Het overgrote deel van de bewoners houdt zich volgens de woordvoerder aan de regels en bereidt zich, afhankelijk van de fase in de asielprocedure, voor op een toekomst in Nederland of in het land van herkomst. Een kleine groep weet zich niet altijd te gedragen. "We hebben deze mensen in beeld. Hierover vindt nauwe afstemming en overleg plaats met de gemeente Zutphen en de politie. Misdragingen kunnen leiden tot sancties, variërend van een geldboete, een overplaatsing of in het uiterste geval beëindiging van opvang."

Zutphen