Volledig scherm
Voorlopig schetsontwerp van het Ubuntuplein op Noorderhaven in Zutphen. De tijd dringt voor het ambitieuze woonproject. Zeker nu ontwikkelaar Heijmans verder kijkt.

Komt het nog goed met het Ubuntuplein in Zutphen?

Als alles mee had gezeten, was het er nu al geweest. Het Ubuntuplein in Zutphen. Een ideële woon-werkgemeenschap met ruim tweehonderd woningen. Waar mensen voor elkaar zorgen, jong en oud. Een uniek initiatief met landelijke uitstraling, midden in het nationaal hart van de antroposofie. Maar het zat niet mee. De vraag is of het er ooit nog komt.

Deze week volgde een nieuwe tegenslag. Een van de beoogde financieringsmogelijkheden is in het water gevallen, omdat zowel de gemeente Zutphen als de provincie Gelderland niet garant wil staan. Daarmee vervliegt alwéér een klein sprankje hoop. Inmiddels wordt al dertien jaar lang door de initiatiefnemers - initieel een antroposofische groep Zutphenaren - gewerkt aan het van de grond krijgen van de plannen. En dat gaat met de nodige hobbels, vooral omdat een startkapitaal moet worden vergaard: zo'n 45 miljoen euro.

Noorderhaven

Het Ubuntuplein staat gepland voor het gebied Noorderhaven, een voormalig bedrijventerrein achter het Zutphense NS-station dat wordt verbouwd tot een nieuwe woonbuurt. Aan sympathie voor de coöperatieve woonvorm is nooit een gebrek geweest: de provincie Gelderland stelde eerder subsidies in het vooruitzicht, ontwikkelaar Heijmans geloofde er ook wel in en de gemeente Zutphen nam het op in het bestemmingsplan. Het enige wat nog geregeld moest worden: het geld.

De afwijzing van de gemeente is een nieuwe tegenslag. De in een coöperatie verenigde initiatiefnemers hadden de gemeente en de provincie gevraagd garant te staan omdat de Nederlandse Waterschapsbank voor financiering zo'n garantstelling als een belangrijke voorwaarde stelt. Beide overheden werken hier niet aan mee omdat de financiële risico's te groot zouden zijn, nog los van de mogelijke precedentwerking die ervan uit zou kunnen gaan. 

Quote

We gooien als bestuur de handdoek nog niet in de ring

Aart Oosthoek, Ubuntuplein

In het verleden liepen gesprekken met buitenlandse kredietverstrekkers eveneens op niets uit, ondanks aanvankelijk positieve vooruitzichten. Volgens Aart Oosthoek, voorzitter van de coöperatie, heeft het Ubuntuplein nog enkele ijzers in het vuur. Daarmee doelt hij op gesprekken met enkele Nederlandse banken. "Maar het klopt dat de tijd begint te dringen. We gooien als bestuur de handdoek nog niet in de ring, maar binnen enkele maanden willen we wel een knoop doorhakken", zegt hij.

Volledig scherm
Zo zou het moeten worden.

Dat zal ook wel moeten, want Heijmans, de eigenaar van de gronden in Noorderhaven, wil ook duidelijkheid. Zeker nu de woningmarkt aantrekt. Ontwikkelingsmanager Coen Jaspers van Heijmans bevestigt dat er al concrete gesprekken plaatsvinden met een belegger die in hetzelfde gebied wil investeren. Daarmee is het Ubuntuplein volgens Jaspers nog niet geheel terzijde geschoven: "Feit is wel dat we op een gegeven moment verder moeten. Daarom kijken we nu ook naar alternatieve scenario's."

Afgeslankt

Eén van die scenario's zou ook een afgeslankt Ubuntuplein kunnen zijn. Slechts een klein gedeelte van het aanvankelijke plan zou dan gerealiseerd worden. Dat is ook het advies van Knarrenhof, een onafhankelijke organisatie die op verzoek van het Ubuntuplein de plannen heeft doorgelicht op haalbaarheid. Knarrenhof noemt de plannen 'te groot'. Voorzitter Oosthoek van het Ubuntuplein zegt dat nog met de leden van de coöperatie over dit advies gesproken moet worden. "Hoe dan ook is dit het jaar van de waarheid."

Zutphen