Volledig scherm
Hoeveel het onderzoek naar de computer-inbraak de gemeente Lochem gaat kosten, is nog niet duidelijk. © ANP

Lochem door het oog van de naald:
eis hackers voor losgeld lag al klaar

Lochem is door het oog van de naald gekropen bij de inbraak in het computersysteem van de gemeente in juni van dit jaar. De hackers waren al in het systeem doorgedrongen en hadden al een eis tot losgeld klaar liggen toen de aanval ontdekt werd.

Volgens de gemeente zijn er bij de computerinbraak geen persoonsgegevens van burgers uit de gemeente Lochem buitgemaakt. De inbrekers kwamen niet verder dan het stelen van de gegevens van medewerkers van de gemeente en raadsleden.

Doel van de computercriminelen was om de belangrijkste gegevens uit de administratie van Lochem te versleutelen en vervolgens losgeld te eisen om die gegevens weer vrij te geven. 

Geraffineerd

De inbrekers gingen daarbij volgens beveiligingsexpert Brenno de Winter geraffineerd te werk. Door steeds in kleine stapjes het computersysteem binnen te dringen, bleef de aanval lang onopgemerkt. De daders waren nog maar een klein stapje verwijderd van het versleutelen van de gegevens die zij op het oog hadden.

Volgens De Winter is de gemeente Lochem door het oog van de naald gekropen. Als de daders er wel in waren geslaagd de gegevens van burgers te versleutelen, had dat Lochem tonnen kunnen kosten. Nu bleef de schade beperkt tot de kosten van het onderzoek naar het lek. Ook konden burgers enkele dagen niet terecht op het gemeentehuis om paspoort of rijbewijs aan te vragen of de geboorte van een kind aan te geven.

Aangifte

De gemeente heeft aangifte van de inbraak gedaan en alle onderzoeksgegevens daarvoor aan de politie doorgegeven. Daarnaast werd een uitgebreide test in het computersysteem gedaan om eventuele andere zwakke punten op te sporen en te verhelpen. Er werden 64 zwakke plekken ontdekt. Same met de leveranciers van de computersystemen is meteen actie ondernomen om deze zwakheden weg te werken.

Hoeveel het hele onderzoek en de verbeteringen aan het systeem gaan kosten, is nog niet bekend gemaakt.  Omdat er door de diefstal van computergegevens ook sprake is van een datalek, is hiervan ook melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

In 2015 werd het computersysteem van Lochem ook al platgelegd door een virus dat de bestanden versleutelde. Ambtenaren konden toen niet meer bij hun documenten en programma’s.

 1. Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenenstrop
  poll

  Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenen­strop

  De sloopkogel door Theater Hanzehof óf een noodzakelijke miljoenenrenovatie met grote financiële gevolgen. De gemeenteraad van Zutphen staat volgende maand voor een moeilijke beslissing. Kiest Zutphen ervoor om het theater te laten bestaan, dan zal dat ten koste gaan van andere voorzieningen of organisaties die op dit moment subsidie krijgen. Geld voor de zo’n 10 miljoen euro kostende renovatie is er immers niet.
 2. Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’
  PREMIUM

  Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’

  De Zutphense Wendy Marsman vond op 3 augustus 2011 haar dode 2-jarige zoontje Lennart. Hij lag op zijn kamer, in zijn bedje. Doodsoorzaak: onbekend. Het label: wiegendood. Wendy's eerste reactie: opluchting. Zie je wel, ik ben niet gek. Want ze wist het vanaf Lennarts geboorte bijna zeker: dit kind blijft niet lang bij ons. ,,Dat was een heel sterk gevoel, niet op feiten gebaseerd. Een soort intuïtie.’’ Op 8 december verschijnt Wendy's boek De Laatste Kus.

Zutphen