Volledig scherm
Huishoudelijke hulp. © Archieffoto

Lof en kritiek van zorgaanbieders op huishoudelijke hulp Zutphen

BTN, branchevereniging van zorgaanbieders op het gebied van huishoudelijke hulp, heeft dubbele gevoelens bij de plannen voor huishoudelijke hulp in Zutphen. De vereniging is blij dat er geen stichting wordt opgericht waarin de hulp wordt ondergebracht, maar er is onvrede over de lage tarieven.

Dat meldt Maarten Oosterkamp van BTN in een mail aan alle Zutphense fractievoorzitters. Volgens BTN behoren de tarieven die Zutphen voor 2018 heeft vastgesteld tot de laagste van Nederland.

Om te bereiken dat er meer zekerheid voor werknemers komt adviseert Oosterkamp ‘om het tarief in afstemming te brengen met het reële kostenniveau en uw beleidsuitgangspunt van meer vaste en langdurende aanstellingen’. 

Gelijk speelveld

Oosterkamp geeft aan dat de zorgorganisaties kunnen leven met een eventuele werknemerscoöperatie naast de bestaande aanbieders, als werknemers daar zelf toe besluiten. ‘Een eventuele toekomstige werknemerscoöperatie is feitelijk een nieuwe zorgorganisatie. Verwacht wordt daarom dat in het contracteerproces een gelijk speelveld wordt gehanteerd.’ 

De gemeenteraad in Zutphen koos er onlangs na veel geruzie voor om de bestaande zorgaanbieders driejarige contracten te geven en daarnaast ruimte te bieden aan de oprichting van werknemerscoöperaties van huishoudelijke hulpen, die in zo’n coöperatie zelf veel zeggenschap zouden hebben. 

Onzekerheid

Aanvankelijk was er een plan van het college om de huishoudelijke hulp in een stichting onder te brengen. Daarmee moest een einde worden gemaakt aan de onzekerheid voor cliënten en huishoudelijke hulpen die vaak bij kortlopende aanbestedingen een rol speelt. Zutphen trok landelijk veel aandacht met dat voornemen omdat de huishoudelijke hulp nog nergens anders op die manier wordt georganiseerd. De gemeenteraad besloot echter anders, nadat eerder al het college zelf openlijk verdeeld raakte.

 Een goede keuze, vindt BTN. De branchevereniging zegt te verwachten dat er door de langere contractduur meer werkzekerheid kan worden geboden aan werknemers, mits de tarieven voor de huishoudelijke hulp reëel zijn. 

Zutphen