,,Ik word  gewoon heel gelukkig van zingen en wil eigenlijk niks anders.”
Volledig scherm
,,Ik word gewoon heel gelukkig van zingen en wil eigenlijk niks anders.” © Ronny te Wechel

Mannes Bakker uit Zutphen wil via Junior Songfestival de wereld veroveren

Mannes Bakker (13) uit Zutphen staat in de finale van het Junior Songfestival. Met drie anderen bleef hij over uit duizenden inzendingen. Komende zaterdag wordt in de Hanzehof in Zutphen uitgemaakt wie Nederland later dit jaar mag vertegenwoordigen op het Junior Songfestival in Polen.

Al sinds hij het zich kan heugen, kijkt Mannes naar het Junior Songfestival en de volwassen variant. Optredens van idool Trijntje Oosterhuis en OG3NE staan in zijn geheugen gegrift. Dat hij nu zelf onderdeel is van het circus dat Junior Songfestival heet, is een droom die uitkomt.

Audities

Na het inzenden van een auditiefilmpje overleefde Mannes nog twee auditierondes, in een studio, mét publiek. Het was ook de droom van duizenden andere kinderen, maar alleen Mannes, MOVES, Matheu en 6Times schopten het uiteindelijk tot de finale. ,,Ze zijn allemaal zo ontzettend goed. Ik heb echt geen idee wie er zaterdag gaat winnen. Uiteraard wil ik heel graag winnen! Dat zou echt super gaaf zijn.”

Let Me Sing

Voor de finale schreven producer Ed Struijlaart en Peter Slager van BLØF het nummer Let Me Sing voor Mannes. Deels in het Nederlands, deels in het Engels zingt Mannes over zijn passie voor muziek en zingen. ,,Ik word er gewoon heel gelukkig van en wil eigenlijk niks anders.”

Uitlaatklep

Vanaf zijn derde levensjaar is zingen Mannes zijn lust en zijn leven. Hij herinnert het zich vaag, maar er zijn genoeg foto’s en filmpjes gemaakt die dit onderstrepen. ,,En ik ben eigenlijk nooit meer opgehouden”, zegt Mannes. ,,Het is een geweldige uitlaatklep voor mij. Ik kan er mijn gevoelens in kwijt. Of ik nu blij ben of verdrietig.”

Zangles

Toen Mannes zeven was, ging hij op pianoles, met tien nam hij zangles. ,,Daar heb ik enorm veel van geleerd. Puur wat betreft zingen, maar ook wat het is om op een podium te staan. Dat vind ik trouwens nog iedere keer spannend. Het is altijd weer hopen dat het goed gaat.”

Talentenjacht

Het Junior Songfestival is overigens niet de eerste grote talentenjacht waar Mannes aan meedoet. Begin dit jaar schopte hij het tot de halve finale van Holland’s Got Talent. Maar daar wil de jonge zanger het dan ook wel bij laten. ,,Na het Junior Songfestival wil ik het verder gewoon op eigen kracht gaan doen. Liedjes schrijven en optreden.” Daarbij mikt Mannes niet op zijn leeftijdsgenoten. Hij wil rustige, mooie ballads maken. Voor volwassenen. Muzikale voorbeelden voor hem zijn onder meer Trijntje Oosterhuis, Beyoncé, Stevie Wonder en Queen. ,,Heel divers eigenlijk.”

Opstap

Mocht hij straks wel naar Polen mogen, en daar hoge ogen gooien, zou dat ‘heel vet’ zijn. Een droom die uitkomt. ,,Ik denk dat er dan wel heel veel deuren opengaan. Je ontmoet dan veel mensen, echt een super opstap voor je carrière.”

Praktisch voordeel

De finale van het Junior Songfestival is dus komende zaterdag in een uitverkochte Hanzehof in Zutphen. De vier acts worden beoordeeld door de kijkers thuis, een professionele kinderjury en een vakjury, bestaande uit Kaj van der Voort, Tabitha en Edsilia Rombley. Dat het uitgerekend in Zutphen gehouden wordt, ziet Mannes vooral als een praktisch voordeel. ,,Het maakt mij niet zoveel uit. Wel leuk dat er nu veel vrienden en familie kunnen komen. Ja, ik denk dat er wel veel fans zullen zijn. En nee, dat maakt me niet extra zenuwachtig. Ik voel me juist gesteund.”

De finale van het Junior Songfestival wordt aanstaande zaterdag om 19.25 uur uitgezonden bij AVROTROS op NPO Zapp.

Zutphen