In Zwartsluis viel een boom op een rijdende auto.
Volledig scherm
In Zwartsluis viel een boom op een rijdende auto. © Henry Wallinga

Meerdere tornado's trokken over Oost-Nederland: Dit is de route die ze aflegden

Niet één maar mogelijk vier tornado’s zijn actief geweest tijdens het noodweer dat vorige week Oost-Nederland teisterde. Dit blijkt uit onderzoek van weerbureau MeteoGroup. De storm veroorzaakte een ravage in de regio. 

Volgens meteorologen van de MeteoGroup is de tornado met het langste schadespoor die van Nijmegen via Rheden, Harfsen, Holten naar Ommen trok. De tornado legde maar liefst negentig kilometer af en veroorzaakte veel schade. Bomen gingen als luciferstokjes om en belandden op wegen en auto’s. Huizen en gebouwen raakten flink beschadigd tijdens zware onweersbuien. De meteorologen vermoeden op basis van eigen onderzoek dat er ook tornado’s hebben gewoed op de lijn Kampereiland richting de stad Groningen en tussen ‘s Heerenbroek en Havelte.

De tornado's die vorige week over de regio raasden legden deze route af.
Volledig scherm
De tornado's die vorige week over de regio raasden legden deze route af. © Jasper van Loo / MeteoGroup

Van Nijmegen naar Zutphen...

Het is dinsdagavond 4 juni, rond de klok van half elf, als in de buurt van Nijmegen een supercel ontstaat. Vrijwel gelijk vormt deze buitengewoon grote onweersbui een tornado die de minuten daarna veel schade aanricht. Uiteindelijk beweegt de tornado zich naar de provincie Overijssel, waar de supercel lijkt te splitsen óf een tweede supercel ontstaat. Uiteindelijk verdwijnt de tornado, die een uur eerder ontstond, naar Duitsland.

...naar Ommen én Holtenberg 

Volgens onderzoek van de meteorologen is op de radar te zien hoe de supercel van Nijmegen verder gaat richting Zutphen. Daarbij wordt het buitengebied van Brummen gepasseerd, waar flinke schade ontstaat. Verder verliest een boer in Voorstonden de daken van twee van zijn stallen. Dan raast de tornado door via Holten en Raalte richting de Holterberg. Intussen heeft de supercel zich gesplitst, of is een tweede tornado in de buurt ontstaan, zegt MeteoGroup.

De ‘linker’ bui trekt naar Ommen en veroorzaakt daar eveneens een tornado. Vervolgens trekt deze bui verder naar Nieuweroord, vlakbij Hoogeveen. De ‘rechter’ bui doet het ten zuiden van Hellendoorn gelegen Hulsen aan, waar eveneens een duidelijk schadespoor ontstaat. Daarna trekt deze bui verder de grens over en verdwijnt Duitsland in.

Van Vollenhove naar Steenwijk

De derde mogelijke tornado speelt zich volgens de meteorologen af in Overijssel, het grensgebied van Drenthe en Friesland en in Groningen. Deze supercel trekt van het Kampereiland richting Vollenhove waar natuurcamping De Oldenhof vol wordt getroffen. Vervolgens trekt de tornado verder via de omgeving van Giethoorn en Steenwijkerland richting Drenthe. 

Twee bomen op camping De Oldenhof in Vollenhove zijn rakelings naast de tent gevallen waar op dat moment een campinggast lag te slapen.
Volledig scherm
Twee bomen op camping De Oldenhof in Vollenhove zijn rakelings naast de tent gevallen waar op dat moment een campinggast lag te slapen. © Pedro Sluiter Foto

Van Zwartsluis richting Havelte

En dan is er nog tornado nummer vier. Die zou flink hebben huisgehouden in IJsselmuiden, ’s Heerenbroek en Zwartsluis om vervolgens in noordoostelijke richting Overijssel te verlaten. Hierna trekt de bui verder naar Havelte, waarna hij geleidelijk minder actief wordt en samensmelt met de bui naar het westen, die waarschijnlijk de tornado van Kampereiland naar Groningen heeft veroorzaakt.

Misschien nog meer

Het onderzoek van het weerbureau stopt niet bij deze uitkomsten. De meteorologen zijn op zoek naar mensen die hun foto’s, video’s en verhalen willen delen: reinout.vandenborn@meteogroup.com.

Zutphen