Volledig scherm
PREMIUM
Initiatiefnemer Niek Huijsmans laat zijn app Togethy zien. Via de app kun je allerlei gebruiksapparaten delen. Bijvoorbeeld een onkruidverbrander. © Foto Patrick van Gemert

Met nieuw Zutphens platform Togethy moet delen minstens zo vanzelfsprekend worden als kopen

Gebruiksvoorwerpen delen in plaats van allemaal een eigen exemplaar kopen; het wordt steeds gewoner. De bekendheid en populariteit van de zogeheten deeleconomie groeit ieder jaar gestaag. De nieuwste speler op dit toneel heet Togethy en is bedacht door Niek Huijsmans uit Zutphen.

Zoals wel vaker kwam het idee voort uit de beperkingen van bestaande alternatieven. Huijsmans gebruikte ze wel, want overmatige consumptie en productie stonden hem tegen. ,,De impact van consumptie op klimaatverandering is aanzienlijk groter dan veel mensen denken”, stelt Huijsmans. ,,Consumptie zorgt wereldwijd voor 60 procent van de CO2-uitstoot, en een overgroot deel van het gebruik van land, materialen en water. Gebruiksvoorwerpen, waar wij ons met Togethy op richten, maken daar een wezenlijk onderdeel van uit. Veel gebruiksvoorwerpen worden slechts tien procent van de tijd gebruikt. De meeste mensen zijn niet zo gewend om spullen te delen en schaffen al snel wat aan als ze iets nodig hebben. Daar is veel winst te behalen.”

Zutphen