Volledig scherm
PREMIUM
De tornado die dinsdagavond door Gelderland raasde heeft ook Brummen en Zutphen aangedaan. Meteoroloog gaat uit van een langer spoor, tot Holterberg. © Sven Menschel

Meteoroloog ontdekt sporen van tornado in Zutphen en sluit Holterberg niet uit

De plaatsen Brummen, Zutphen en mogelijk ook de Holterberg hebben dinsdagavond met een zeldzame tornado van doen gehad. Slachtoffers vielen er niet, maar een ravage en traumatische ervaringen liet de wervelwind wel achter. ,,Het is angstaanjagend", stelt Reinout van den Born, de meteoroloog van weer.nl die de route van de tornado aan het uitstippelen is.

Hoe weet je zo zeker dat de tornado ook Brummen en Zutphen heeft aangedaan?

,,Omdat ik de tornado aan het reconstrueren ben. Ik ben nu in Nijmegen om de schade te onderzoeken. We krijgen allerlei meldingen over schade, waar jullie in sommige gevallen ook over bericht hebben. Ik heb mensen gesproken die verteld hebben over de schade die zij geleden hebben. Bovendien weet ik wat de windrichting was. Zo heb ik de route ook kunnen uittekenen. Dan volg je het pad van de tornado, op zoek naar zichtbare schade. Zo ben ik ook te weten gekomen dat de tornado 50 tot 150 meter breed is geweest. Deze trok vanuit Nijmegen over Huissen, over Rheden, door de bossen van de Veluwezoom naar Dieren, Brummen en naar Oeken en Zutphen. Op de laatste plekken ben ik nog niet geweest.”

 1. Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenenstrop
  poll

  Zutphen móét kiezen: sloopkogel door Theater Hanzehof of een miljoenen­strop

  De sloopkogel door Theater Hanzehof óf een noodzakelijke miljoenenrenovatie met grote financiële gevolgen. De gemeenteraad van Zutphen staat volgende maand voor een moeilijke beslissing. Kiest Zutphen ervoor om het theater te laten bestaan, dan zal dat ten koste gaan van andere voorzieningen of organisaties die op dit moment subsidie krijgen. Geld voor de zo’n 10 miljoen euro kostende renovatie is er immers niet.
 2. Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’
  PREMIUM

  Wendy uit Zutphen vond haar zoontje Lennart (2) dood in bed: ‘Ik wist dat hij niet oud zou worden’

  De Zutphense Wendy Marsman vond op 3 augustus 2011 haar dode 2-jarige zoontje Lennart. Hij lag op zijn kamer, in zijn bedje. Doodsoorzaak: onbekend. Het label: wiegendood. Wendy's eerste reactie: opluchting. Zie je wel, ik ben niet gek. Want ze wist het vanaf Lennarts geboorte bijna zeker: dit kind blijft niet lang bij ons. ,,Dat was een heel sterk gevoel, niet op feiten gebaseerd. Een soort intuïtie.’’ Op 8 december verschijnt Wendy's boek De Laatste Kus.

Zutphen