Volledig scherm
PREMIUM
Peter Gast uit Zutphen van restaurant Graphite by Peter Gast in Amsterdam tijdens de presentatie van de Michelin Gids 2020 in het DeLaMar Theater. Gast kreeg één Michelinster toegekend. © ANP

Michelinster voor Peter Gast uit Zutphen en zijn restaurant Graphite in Amsterdam

Michelinsterren 2020Grote verrassing tijdens de bekendmaking van de nieuwe Michelinsterren in Amsterdam was niet alleen dat de meeste sterren dit jaar in het zuiden des lands vielen. Van de acht nieuwe eenster-restaurants zitten er zeven in Noord-Brabant en Limburg. En die ene noordelijke? Die had een oostelijk tintje: Peter Gast uit Zutphen kreeg een ster voor zijn restaurant Graphite in Amsterdam. Als enige in de hoofdstad.

Anderhalf jaar geleden begon Gast met Graphite in Amsterdam en sloot daarmee zijn sterrenverleden in het Schulten Hues in Zutphen af. Dat kreeg in 2004, twee jaar nadat het opende de eerste Michelinster. Maar twee jaar geleden was het genoeg. ,,Ik was nog heel jong toen ik die ster kreeg, 25 jaar”, vertelde hij eerder over de druk van zo’n Michelinster. ,,Het is een bekroning  van je werk, maar ik merkte ook dat mensen soms te veel verwachtingen hadden door die ster. Daar werd ik wars en dwars van.” 

Zutphen