Volledig scherm
foto ter illustratie © ANP XTRA

Miljoenen voor aanleg glasvezel in Lochem

De kans is groot dat bewoners en bedrijven in het buitengebied van Lochem snel worden voorzien van glasvezel. Een politieke meerderheid wil daarvoor althans vier miljoen euro uittrekken.

Nu zijn bijna 3000 adressen verstoken van glasvezel. Onder meer bedrijven en particulieren hebben herhaaldelijk geklaagd over het trage internet waarmee zij zich nu moeten redden. Zeven Achterhoekse gemeenten hebben nu het plan opgevat om zelf een buizenstelsel aan te leggen, waarvan internetaanbieders tegen betaling gebruik kunnen maken om glasvezel doorheen te blazen.

Uitwerken

De Lochemse politiek buigt zich maandag over de vraag of dit project verder mag worden uitgewerkt. De investeringskosten in Lochem zijn geraamd op circa 4 miljoen euro. Nadere studie moet evenwel uitwijzen wat de exacte kosten zijn.

Onderzoeken

Coalitiepartijen CDA, Gemeentebelangen en D66 lopen echter een stuk harder van stapel. Zij willen meteen al vier miljoen euro beschikbaar stellen om de aanleg van het buizenstelsel mogelijk te maken. Het plan van de coalitie stuit in ieder geval oppositiepartij PvdA, die wel de noodzaak van snel internet onderstrepen, tegen de borst. PvdA-raadslid Jos Israël wil eerst meer inzicht hebben in de risico’s die de gemeente loopt. Ook de VVD vraagt om meer onderzoek. 

  1. ‘Wel een beetje ongemakkelijk’: deze conducteur heeft voor elke reiziger een gedicht
    PREMIUM
    Video

    ‘Wel een beetje ongemakke­lijk’: deze conducteur heeft voor elke reiziger een gedicht

    Pieter Rutten was jarenlang een ‘strenge doch rechtvaardige’ hoofdconducteur. De Zutphenaar trakteerde in gebreke blijvende treinreizigers steevast op een bekeuring, ongeacht de omstandigheden. Tot drie jaar geleden. Zijn strikte aanpak riep veel agressie op en Rutten zat een maand uitgeblust thuis. Hij vond een remedie: af en toe een oogje dichtknijpen, relaxter door de trein wandelen en bovendien: reizigers gedichten voordragen. ,,Ik zie reizigers niet langer als potentiële overtreders, maar als vitamientjes.’’ De Dichtende Conducteur was geboren.

Zutphen