Volledig scherm
Noodweer in Valencia heeft ook effect op de nieuwe oogst voor de wijnen van Neleman uit Zutphen. Hun wijngaard daar is wel getroffen, maar hoe groot des chade is, is nu nog niet te zeggen. © Neleman Wijnen

Minder alcohol bij nieuwe oogst Neleman Wijnen na noodweer in Valencia

Ook de Spaanse wijngaard van Neleman Wijnen uit Zutphen is getroffen door het noodweer van afgelopen week in Valencia. Naar verwachting zorgt de enorme regenval voor een lager alcoholpercentage bij de wijnen.

,,Het was enorm schrikken", zegt Natasja van Dijk van Neleman Wijnen. ,,Inmiddels is het droog en kan een beetje een inschatting worden gemaakt van de schade. De witte druiven zijn al geoogst; met de blauwe druiven wordt eerdaags begonnen. We weten dat in de naast ons gelegen wijnregio La Mancha de oogst 30 procent lager uitvalt. Bij ons lijkt dat mee te vallen, maar door de hevige regenval zal het alcoholpercentage lager uitvallen.” Voor welke wijnen dat gaat gelden is nu nog niet te zeggen. Wat de uiteindelijke schade is moet ook nog blijken.

In het gehucht Casas del Rey in het wijngebied Valencia, op zo’n 900 meter boven zeeniveau, liggen de wijngaarden van Neleman, waar onder meer ‘Just Fucking Good Wine’ (een blend van verdil, chardonnay, sauvignon blanc en viognier-druiven), de Tempranillo Monastrell Organic en de Macabeo 100% vandaan komen.

Ongelukkig

Neleman werkt biologisch en CO2 neutraal. ,,Een bescheiden manier om zo min mogelijk bij te dragen aan deze schade waardoor de aarde zo ongelukkig wordt en dit extreme weer steeds normaler word", aldus Van Dijk.

  1. Extra bezuinigingen dreigen voor Zutphenaren die ondersteuning nodig hebben
    PREMIUM

    Extra bezuinigin­gen dreigen voor Zutphena­ren die ondersteu­ning nodig hebben

    Het wegwerken van een jaarlijkse tekort van 13 miljoen euro in Zutphen gaat niet hard genoeg. Bezuinigingen bij de hulp en ondersteuning van inwoners blijven achter. Juist daar zijn de miljoenentekorten in Zutphen ontstaan. Om nieuwe tegenvallers te voorkomen gaat wethouder Harry Matser nu al op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de bezuinigingsopgave te halen. Plannen die hij dit voorjaar wil presenteren.

Zutphen