Volledig scherm
Het Witte Lint. Een dor landschap bij het mislukte landschapskunstwerk langs de N348. Het doek voor het project valt nu definitief. © Archief Patrick van Gemert

Mislukt kunstproject Witte Lint bij Zutphen verdwijnt definitief

De N348 bij Eefde en Zutphen krijgt nieuwe beplanting. Daarmee valt definitief het doek voor het Witte Lint. Het kilometerslange landschapskunstwerk bestond uit scheefgegroeide meidoorns, die allemaal zijn aangetast door een kever. De bomen en de granieten witte paaltjes verdwijnen, net als de naam Witte Lint.

Het nieuwe ontwerp wordt nog besproken, onder meer met buurtbewoners tijdens een informatiebijeenkomst in november. Eerder gaf de provincie Gelderland al aan dat sowieso weer ‘landschapskunst’ terugkeert.

Het Witte Lint werd voor 1,6 miljoen euro aangelegd. Van de 1177 oorspronkelijke bomen zijn er door toedoen van de perenprachtkever nog maar een paar honderd over. Het idee achter het kunstwerk was volgens de provincie ‘dat er een eindbeeld ontstond waar kunst, natuur en inrichting en inpassing van het wegtracé en vormgeving van de kunstwerken verbonden zijn. De brug, tunnels met het spoor en de fietstunnel vormen samen met de wit bloeiende beplanting van hagen en bomen op een dijkje met granieten paaltjes ter accentuering en ondersteuning een samenhangend lint’.

De nieuwe beplanting wordt betaald uit het onderhoudspotje van Gelderland, dat ook is bedoeld voor de aanleg van nieuwe wegen. De kosten zijn nog niet bekend.

Op 15 november is er een informatiebijeenkomst voor belangstellenden van 16.00 uur tot 18.00 uur in het kantoor van provincie Gelderland in Warnsveld.

Zutphen