Volledig scherm
Bij Wehl in Gelderland werden drie van de vier verdachten gearresteerd. © Persbureau Heitink

Morgen besluit over voorarrest Franse verdachten die Omar L. probeerden te bevrijden

De vier mannen uit Frankrijk die zondag zouden hebben geprobeerd Omar L. uit de gevangenis van Zutphen te bevrijden, krijgen morgen te horen of ze in de cel blijven. Het viertal werd vlak na de bevrijdingspoging opgepakt.

De rechter-commissaris van de rechtbank Gelderland beslist morgen of het voorarrest van de vier mannen verlengd wordt tijdens het onderzoek naar de bevrijdingsactie.

Jan Vlug uit Deventer is advocaat van een van de vier verdachten, maar kan niks over de zaak zeggen. Het viertal zit in volledige beperking, wat wil zeggen dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Vlug heeft zijn cliënt inmiddels in de cel bezocht.

Benieuwd

Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die ook een van de verdachten bijstaat, zegt erg benieuwd te zijn op welke gronden de verdachten vastzitten. ,,Ik neem niet aan dat ze verteld hebben dat ze van plan waren Omar L. te bevrijden.”

Hij wijst op een zaak uit 2009, toen de broer van gevangene Ali A. in Vught daar de slagboom en de poort van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) ramde. Ali A. zat toen vast voor het opdracht geven tot liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. ,,Die man was kwaad omdat hij niet begreep dat zijn broer vastzat, maar had niet de illusie hem vrij te krijgen. Dat kan hier natuurlijk ook aan de hand zijn.” 

Overgevlogen

De broer van Ali A. werd destijds voor zijn actie bij de EBI in Vught niet vervolgd. Omar L. werd zondag na de actie van de vier verdachten per helikopter overgevlogen naar de EBI in Vught, waar de zwaarste categorie criminelen vastzit. 

De vier mannen parkeerden zondag een brandende bus tegen de poort van de gevangenis in Zutphen. Het Openbaar Ministerie gaf al vrij snel aan dat het hier om een uitbraakpoging zou gaan. De verdachten gingen er na die actie vandoor en werden al snel na een wilde achtervolging gearresteerd.

 1. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”
 2. Vraag bij het nieuws: wat is een weerrecord nog waard?
  PREMIUM

  Vraag bij het nieuws: wat is een weerrecord nog waard?

  De warmste 16 februari ooit, de hoogste luchtdruk ooit gemeten en een vliegtuig dat deze maand door een gunstige straalstroom anderhalf uur eerder konden landen op Schiphol. Die behaalde tijdwinst op een vlucht tussen New York en Schiphol was ook goed voor een record. Het lijkt er tegenwoordig op dat er iedere dag wel een meteorologisch record wordt verbroken. Wij spreken weerman Raymond Klaassen van Weerplaza over de zin en onzin van weerrecords.

Zutphen