Volledig scherm
Zes partijen in de gemeente Zutphen dienen maandag een motie van wantrouwen in tegen wethouder Annelies de Jonge (PvdA). Ze stellen dat het vertrouwen in De Jonge zwaar is geschonden na het achterhouden van het BMC-rapport. Dat bureau deed onderzoek naar de misstanden bij sociale dienst Het Plein. © pvda zutphen

Motie van wantrouwen tegen Zutphense wethouder De Jonge

Wethouder Annelies de Jonge (PvdA) kan komende maandag tijdens de raadsvergadering in Zutphen een motie van wantrouwen verwachten van de voltallige 'nieuwe' oppositie. 

Reden voor het indienen van de motie is dat  het vertrouwen in De Jonge 'zwaar is geschonden', nadat zij het rapport van BMC achterhield. Dat bureau deed onderzoek naar de misstanden bij sociale dienst Het Plein. De partijen die de motie indienen (D66, CDA, CU, Stadspartij, BewustZW en BbZW) hebben De Jonge twee weken geleden na een debat over het onderwerp al over de motie op de hoogte gesteld.

Het Plein en Delta

Wethouder De Jonge loopt volgens de partijen 'keer op keer achter de feiten aan en laat zich verrassen'. Zutphen kampt met grote tekorten in het sociaal domein en door de plannen van Zutphen om uit de gemeenschappelijke regelingen Het Plein en Delta te stappen, zouden bovendien de verhoudingen met buurgemeenten zijn verslechterd. Dat rekenen de partijen De Jonge aan. 

De partijen vinden daarnaast dat De Jonge reflecterend vermogen mist, 'dat een bestuurder wel nodig heeft'. Gedoe bij Het Plein was eerder al reden voor een motie van afkeuring. Die motie was toen wel gericht tegen het voltallige college.

Geen meerderheid

De motie van wantrouwen lijkt overigens geen meerderheid te gaan halen in de raad, en hoeft daarom geen gevolgen te hebben voor De Jonge, die ook beoogd wethouder is in het nieuwe college. De partijen die vermoedelijk gaan deelnemen aan dat nieuwe gemeentebestuur (GroenLinks, PvdA, SP, VVD) hebben de motie namelijk niet ondertekend. Die vier fracties hebben samen een ruime meerderheid in de raad. 

Een motie van wantrouwen geldt als het zwaarst mogelijke middel van een politiek orgaan, zoals een gemeenteraad of de Tweede Kamer. Als een meerderheid een motie van wantrouwen steunt, betekent dit eigenlijk automatisch het vertrek van een politicus. Dat lijkt nu dus niet het geval.

Zutphen