Volledig scherm
In aaloop naar de opening van het Geelvinck Muziek Museum werd eerder het Geelvinck Fortepiano Festival gehouden. Het museum opent vrijdag. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Muziekmuseum in Zutphen opent binnenkort deuren

Zutphen krijgt er binnenkort een nieuw museum bij. In huis De Wildeman, het voormalige onderkomen van museum Henriette Polak aan de Zaadmarkt, opent vrijdag 30 juni het Geelvinck Muziek Museum de deuren. 

In het museum zullen onder meer veel belangrijke instrumenten uit de meest omvangrijke Nederlandse collectie historische piano's, de zogenoemde Sweelinck Collectie, te zien en ook vaak te horen zijn. In het museum zal verder veel aandacht uitgaan naar de theorie dat de wieg van Ludwig van Beethoven mogelijk in Zutphen stond. De wereldberoemde componist krijgt een belangrijke plaats in het nieuwe museum. Zo is op de eerste verdieping De Wildeman een tentoonstelling ingericht rond Beethoven en Zutphen.

Tijdelijk museum

Het Geelvinck Muziek Museum is een nevenvestiging van het Geelvinck Pianola Museum in Amsterdam. Het museum verblijft in eerste instantie voor twee jaar in Zutphen, al streven de initiatiefnemers voor een langer verblijf. 

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

Zutphen