Het Draaginsigne Gewonden.
Volledig scherm
Het Draaginsigne Gewonden. © theo kock

Neergeschoten piloot in Zutphen geëerd met Draaginsigne

Leo Hendrikx, de piloot die met zijn vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zutphen door de Duitse overheerser is neergeschoten, is maandagavond geëerd. In het Limburgse Horn ontving hij het Draaginsigne Gewonden. De Limburger kreeg de onderscheiding uitgereikt door de plaatsvervangend commandant der luchtstrijdkrachten generaal-majoor Mario Verbeek.

De nu 95-jarige Hendrikx was destijds piloot van een Spitfire, een jachtvliegtuig. Op 1 april 1945, paaszondag, werd het toestel getroffen door een bombardement van de Duitsers. Met een grote klap boorde het vliegtuig in de grond. De Spitfire stond binnen de kortste keren in lichterlaaie.

Brief

Een ooggetuige stuurde Hendrikx eind 1946 een brief. ,,Met knikkende knieën zag ik het aan en wat er in mij omging, toen zich uit die vuurzee een menschelijke gedaante losmaakte, is niet te beschrijven. Nooit zal ik vergeten: dat verschroeide haar en wenkbrauwen! Het gezicht leek één grote blaar.''

De piloot, die ook gewond was geraakt aan zijn been, is eerst met paard en wagen vervoerd. Daarna is hij overgeladen in een militair voertuig, om kort erna in het ziekenhuis van Zutphen te arriveren. De volgende dag is hij naar het hospitaal in Apeldoorn gebracht.

  1. Genieten op eerste onwennige terrasdag in maanden, in theater zit publiek ook op podium

    Genieten op eerste onwennige terrasdag in maanden, in theater zit publiek ook op podium

    Het is 1 juni en om klokslag 12.00 uur gingen de terrassen en musea weer open. Veel mensen stonden al te wachten langs de stoeltjes en terrastafeltjes en er werd massaal afgeteld. Na de heropening ontstonden wachtrijen, maar werd er ook als vanouds weer genoten van een heerlijk drankje. Bij recreatieplassen en langs de IJssel was het ook druk. Op sommigen plekken werd het zelfs te druk en dus werden parkeerplaatsen afgesloten bij enkele recreatieplassen. Hoe verliep deze veelbesproken 1 juni verder? Lees hieronder alles terug in ons liveblog.

Zutphen