Volledig scherm
Rechtbank in Zutphen vanaf de Houtwal gezien. lezersfoto Harry Bruggink

Negentig banen weg bij rechtbank Gelderland

ZUTPHEN/ARNHEM - Gelderland ontsnapt niet aan de digitalisering van de rechtbanken. In Zutphen en Arnhem verdwijnen tegen 2020 negentig banen waarvan zestig vaste en dertig tijdelijke.

In Apeldoorn heeft de rechtbank geen kantoor. Hoe hard Zutphen wordt getroffen kan rechtbankpresident Margreet Blaisse niet zeggen. "Zutphen is wel iets kleiner dan Arnhem dus het zou minder kunnen zijn."

Overijssel
Rechtbank Overijssel gaf eerder aan dat veertig medewerkers hun baan zullen verliezen in Almelo, Enschede en Zwolle. Rechtbank Midden-Nederland stelde dat in Lelystad 33 banen verdwijnen. Landelijk worden de komende jaren duizend banen geschrapt.

Digitalisering
De reorganisatie is een gevolg van het digitaliseringsproject Kwaliteit en Innovatie. Dat dit project banen zou eisen in voornamelijk de administratie stond in de sterren geschreven. "Je ziet dit overal gebeuren. Ons juridisch werk blijft, maar de ondersteuning verandert." Voor werknemers verdwijnt de onzekerheid. "Nu weet iedereen waar hij of zij aan toe is."

Betrokken werknemers worden begeleid naar ander werk. Daarnaast rekent Blaisse op natuurlijk verloop. "We willen gedwongen vertrek tot een minimum te beperken, maar dit zal niet voor iedereen kunnen."

Zutphen