Volledig scherm
Archiefbeeld: De Syrische Nouran Breem geeft een bord met eten aan in wijkcentrum Waterkracht. Negentig mensen schoven aan de Tafel van Samen in Waterkracht in Zutphen aan. Syrische koks bereidden samen met Nederlandse vrijwilligers het diner voor alle gasten. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Nieuwe exploitant bij wijkcentrum Waterkracht

Wijkcentrum Waterkracht in de wijk Waterkwartier in Zutphen krijgt vanaf 1 juli een nieuwe beheerder. De Rotterdamse sociale onderneming Hotspot Hutspot mag van de gemeente ruim twee jaar de exploitatie op zich nemen.

Behalve het draaiende houden van het wijk- en ontmoetingscentrum is Hotspot Hutspot ook van plan een restaurant te gaan exploiteren vanuit het onderkomen aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. Met een flinke uitbreiding van de keuken kan de nieuwe exploitant een laagdrempelige vorm van dagbesteding aanbieden aan vrijwilligers uit de buurt en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast blijven alle bestaande activiteiten in het wijkcentrum gewoon doorgaan.

De gemeente Zutphen was sinds afgelopen najaar op zoek naar een nieuwe invulling van het multifunctionele ontmoetingscentrum dat in 2012 werd opgeleverd. De huurovereenkomst van de gemeente met pandeigenaar Woonbedrijf Ieder1 loopt tot 1 juli 2020. Welzijnsorganisatie Perspectief had een overeenkomst met de gemeente over exploitatie, beheer en coördinatie van de programmering van Waterkracht tot komende zomer. Voor de periode tot 2020 werd daarom de afgelopen tijd gekeken naar een nieuwe beheerder, ook omdat Perspectief zelf steeds meer met sociale wijkteams werkt op flexibele locaties. De behoefte aan een groter onderkomen als Waterkracht was daarom afgenomen. ,,Die ontwikkelingen samen maakten dat we op zoek zijn gegaan naar een nieuwe invulling”, licht wethouder Patricia Withagen toe.

Subsidie

De gemeente belegde daarom de afgelopen maanden bijeenkomsten met gebruikers, vrijwilligers en wijkbewoners over de toekomst van Waterkracht. Daaruit bleek dat de meeste betrokkenen vooral voortzetting van de bestaande activiteiten willen. Bovendien zijn uitbreiding van de keuken en activiteiten voor jongeren gewenst. Hotspot Hutspot kan die taken wat de gemeente betreft het beste invullen. De organisatie krijgt voor de periode tot 1 juli 2020 140.000 euro subsidie van de gemeente. Perspectief ontving jaarlijks 60.000 euro voor de exploitatie van Waterkracht. Wat er na juli 2020 met het wijkcentrum gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Zutphen