Nieuwe mavo-route bij Het Stedelijk Zutphen

ZUTPHEN - Het Stedelijk in Zutphen begint komend schooljaar met een nieuwe opleidingsrichting. De school voor voortgezet onderwijs biedt dan de opleiding mavo xl aan.

De mavo is nu nog een grotendeels theoretische opleiding. Rectoren José Mens en Arnold van Gessel constateren evenwel dat 85 à 90 procent van de mavo-leerlingen uiteindelijk naar het mbo gaat. Mbo-opleidingen zijn meer op de praktijk gericht. Mavo-leerlingen hebben echter op de middelbare niet of nauwelijks beroepsgerichte vakken gehad. Het Stedelijk begint daarom met mavo xl. Dat is de reguliere mavo, met als aanvulling een beroepsgericht vak. Bijvoorbeeld op het gebied van multimedia, vormgeving en ict, zorg en welzijn, techniek of handel en economie.

De leerlingen krijgen een brede oriëntatie en kiezen in het laatste jaar voor een richting. Kennismaken met de beroepspraktijk door aan de slag te gaan met vraagstukken van bedrijven uit de regio loopt als een rode draad door het programma. Ook wordt samengewerkt met het mbo. Dat moet er al met al toe leiden dat zij, voordat zij een keuze maken voor een mbo-opleiding, een beter beeld hebben van het type beroep waar zij zich bij thuis voelen.

  1. Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk
    video

    Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk

    Tiny Heijmans uit Geffen, finalist van het verspreidingsgebied Brabants Dagblad, is op de KNVB Campus in Zeist uitgeroepen tot winnaar van de Clubhelden van de amateursport 2017. Als vrijwilliger van Nooitgedacht, de voormalige club van Ruud van Nistelrooij, ontving hij 10.000 euro voor zijn club. Harderwijker Goossen Luytjes, als VVOG-vrijwilliger de winnaar van het Stentor-gebied, haalde de top-drie niet maar ging wel met een minicruise naar huis.

Zutphen