Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Nijmegenaar vrijgesproken van poging doodslag voor kopschoppen Zutphenaar tijdens Vierdaagsefeesten

Een 28-jarige man uit Nijmegen is vrijgesproken van poging doodslag tijdens de Vierdaagsefeesten in 2018. Een destijds 25-jarige man uit Zutphen werd tegen het hoofd geschopt. De rechtbank vonniste vandaag zware mishandeling. Een medeverdachte uit Zutphen werd ook veroordeeld voor het uitgaansgeweld.

De 28-jarige Nijmegenaar kreeg een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 106 dagen voorwaardelijk. De 26-jarige medeverdachte uit Zutphen werd veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De rechtbank legde hem een celstraf van 60 dagen, waarvan 57 voorwaardelijk, op. Daarnaast moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren.

Het destijds 25-jarige slachtoffer uit Zutphen lag tegen kwart voor vier ’s nachts op de grond in de Nijmeegse Betouwstraat toen hij geschopt werd alsof zijn hoofd een voetbal was. Hij raakte daarbij bewusteloos. Later bleek dat hij twee breuken in zijn gezicht had, zo werd tijdens de zitting twee weken geleden duidelijk.

Poging doodslag

De officier van Justitie eiste tijdens de zitting voor poging doodslag twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk tegen de Nijmegenaar. De rechtbank sprak hem woensdag vrij van poging doodslag, maar beoordeelde het wel als zware mishandeling. De schop is volgens de rechtbank gegeven met de bovenkant (wreef) van de voet, terwijl de man een schoen aan had. Volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat er een aanmerkelijke kans was dat het slachtoffer door de schop tegen het hoofd om het leven zou komen.

De opgelegde straf van de 26-jarige is wel gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding

Beide mannen moeten het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen.  Voor de 28-jarige Nijmegenaar gaat het om een bedrag van iets meer 1.050 euro. De 26-jarige man uit Zutphen moet 150 euro betalen.

 1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”

Zutphen