Volledig scherm
© Thinkstock

Nog langer wachten op snel internet in Berkelland

BORCULO - Bomen en watergangen leveren veel meer vertraging op voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied dan aanvankelijk gedacht. Bewoners van het buitengebied in de gemeente Berkelland moeten daarom langer wachten op een snelle internetverbinding. De aanleg van glasvezel duurt langer dan gepland. De voorbereidingen lopen niet zoals gewenst.

Hoewel half december vorig jaar al in Gelselaar is begonnen voor aanleg van het glasvezelnetwerk, is het tot nu toe bij deze symbolische handeling gebleven. Volgens Marieke Seinen van Glasvezel Buitenaf is nu niet te zeggen wanneer de aannemer wel met de werkzaamheden begint.

De vertraging heeft vooral te maken met problemen van 'natuurlijke aard'. Er staan meer bomen in de weg dan aanvankelijk werd gedacht en ook waterwegen vormen soms een lastig obstakel. Zelfs de aanleg van de nieuwe N18 speelt mogelijk een rol.

4.000 huishoudens
Of iedereen, zoals in december werd beloofd, voor het einde van dit jaar is aangesloten, is de vraag. Seinen kan hierover nu geen uitsluitsel geven. ,,Ik kan alleen maar zeggen dat het echt wel doorgaat.''

Bijna 4.000 huishoudens en bedrijven worden aangesloten. Dat de uitvoer vertraging oploopt en dat daarmee de kosten zullen stijgen, heeft volgens Seinen geen gevolgen voor de deelnemers. De maandelijkse vergoeding die zij bovenop de abonnementskosten moeten betalen blijft 9,95 euro per maand.

Regio
Bewoners van buitengebieden in onder meer de gemeenten Lochem, Bronckhorst en Zutphen moeten ook al langer wachten op de komst van glasvezel. Hier is onduidelijk wanneer er überhaupt glasvezel komt. CIF, dat ook in deze gemeenten aan de slag zou gaan, zegt er voor september geen uitsluitsel komt over of en hoe het project in die gemeenten wordt uitgevoerd.

Dat is voor Lochem reden om naar alternatieven te zoeken om het buitengebied te voorzien van glasvezel, zei wethouder Jan Kottelenberg (CDA) maandag tijdens de raadsvergadering.

CIF is ook actief in andere gemeenten in de regio. De stand van zaken rond de aanleg verschilt echter per gemeente. Ook in Voorst en Brummen is het onduidelijk wanneer CIF er aan de slag gaat. Zeker is dat de extra maandelijkse kosten bovenop de abonnementskosten hier hoger zullen zijn dan 9,95 euro.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Treinreizigers ‘vitamientjes’ voor dichtende Zutphense conducteur Pieter
  PREMIUM
  Video

  Treinreizi­gers ‘vitamien­tjes’ voor dichtende Zutphense conducteur Pieter

  Pieter Rutten was jarenlang een ‘strenge doch rechtvaardige’ hoofdconducteur. De Zutphenaar trakteerde in gebreke blijvende treinreizigers steevast op een bekeuring, ongeacht de omstandigheden. Tot drie jaar geleden. Zijn strikte aanpak riep veel agressie op en Rutten zat een maand uitgeblust thuis. Hij vond een remedie: af en toe een oogje dichtknijpen, relaxter door de trein wandelen en bovendien: reizigers gedichten voordragen. ,,Ik zie reizigers niet langer als potentiële overtreders, maar als vitamientjes.’’ De Dichtende Conducteur was geboren.
 2. ‘Ik gun iedereen heel erg zoveel mogelijk uit het leven te halen, inclusief de dood’
  PREMIUM
  INTERVIEW

  ‘Ik gun iedereen heel erg zoveel mogelijk uit het leven te halen, inclusief de dood’

  Na een jarenlange toename neemt het aantal geregistreerde gevallen van euthanasie af. Het aantal aanmeldingen bij de Levenseindekliniek stabiliseert. Is Nederland een beetje euthanasiemoe? ,,Daar geloof ik niets van. Hoe kan je daar moe van zijn?’’ zegt Agnes Wolbert (60) uit Zutphen. Zij is directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). ,,Artsen worden kopschuw door de harde taal van het Openbaar Ministerie.’’

Zutphen