Volledig scherm
Wethouder Patricia Withagen. © Jan Houwers

Noodopvang voor vluchtelingen in Zutphen

Vluchtelingen die in Zutphen op straat worden gezet kunnen binnenkort terecht bij een noodopvang. Daartoe worden twee plekken gereserveerd. Er gelden wel allerlei voorwaarden.

Het betreft vluchtelingen wiens asielaanvraag is afgewezen, het asielzoekerscentrum uit moeten, maar nog wel uitzicht hebben op een vervolgprocedure om eventueel wederom opvang of een verblijfsvergunning te krijgen. Op dit moment is er voor hen geen officiële opvang in Zutphen. Via Kerk en Vluchteling worden vluchtelingen tijdelijk ondergebracht bij vrijwilligers thuis. 

Perspectief

Zutphen wil gaan samenwerken met Deventer, dat een zogeheten bed, bad en broodvoorziening heeft. Het aantal plekken (10) in Deventer is evenwel beperkt. Bovendien is er niet veel verloop. Voor opvang kan Zutphen op dit moment in de praktijk niet terecht in Deventer. Zutphen acht het om die reden noodzakelijk om lokaal noodopvang te organiseren voor mensen die dat nodig hebben. Er komen twee crisisplekken bij bestaande organisaties. Wel geldt een heel aantal voorwaarden. Zo moeten vluchtelingen binding hebben met Zutphen, oftewel in het asielzoekerscentrum in Zutphen hebben gezeten. Ook moet er perspectief zijn dat zij eventueel alsnog in aanmerking komen voor verblijf in Nederland. De noodopvang in Zutphen is bijvoorbeeld niet bedoeld voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan terugkeer naar land van herkomst.

Sober

De details over bij welke organisatie de opvangplekken komen en hoe lang vluchtelingen daar mogen blijven moeten nog worden uitgewerkt. De proef duurt in eerste instantie een half jaar. ,,Het is niet een eigen bed, bad en broodvoorziening'', zegt wethouder Patricia Withagen (GroenLinks). ,,Het gaat om sobere opvang voor schrijnende gevallen.'' Zutphen trekt maximaal 20.000 euro uit de voor de proef.

Zutphen