Volledig scherm
Wethouder Patricia Withagen. © Jan Houwers

Noodopvang voor vluchtelingen in Zutphen

Vluchtelingen die in Zutphen op straat worden gezet kunnen binnenkort terecht bij een noodopvang. Daartoe worden twee plekken gereserveerd. Er gelden wel allerlei voorwaarden.

Het betreft vluchtelingen wiens asielaanvraag is afgewezen, het asielzoekerscentrum uit moeten, maar nog wel uitzicht hebben op een vervolgprocedure om eventueel wederom opvang of een verblijfsvergunning te krijgen. Op dit moment is er voor hen geen officiële opvang in Zutphen. Via Kerk en Vluchteling worden vluchtelingen tijdelijk ondergebracht bij vrijwilligers thuis. 

Perspectief

Zutphen wil gaan samenwerken met Deventer, dat een zogeheten bed, bad en broodvoorziening heeft. Het aantal plekken (10) in Deventer is evenwel beperkt. Bovendien is er niet veel verloop. Voor opvang kan Zutphen op dit moment in de praktijk niet terecht in Deventer. Zutphen acht het om die reden noodzakelijk om lokaal noodopvang te organiseren voor mensen die dat nodig hebben. Er komen twee crisisplekken bij bestaande organisaties. Wel geldt een heel aantal voorwaarden. Zo moeten vluchtelingen binding hebben met Zutphen, oftewel in het asielzoekerscentrum in Zutphen hebben gezeten. Ook moet er perspectief zijn dat zij eventueel alsnog in aanmerking komen voor verblijf in Nederland. De noodopvang in Zutphen is bijvoorbeeld niet bedoeld voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan terugkeer naar land van herkomst.

Sober

De details over bij welke organisatie de opvangplekken komen en hoe lang vluchtelingen daar mogen blijven moeten nog worden uitgewerkt. De proef duurt in eerste instantie een half jaar. ,,Het is niet een eigen bed, bad en broodvoorziening'', zegt wethouder Patricia Withagen (GroenLinks). ,,Het gaat om sobere opvang voor schrijnende gevallen.'' Zutphen trekt maximaal 20.000 euro uit de voor de proef.

  1. Hoedenmaakster Frida Pelgrum: de winnende Prinsjesdaghoed is van de partner van Jesse Klaver

    Hoedenmaak­ster Frida Pelgrum: de winnende Prinsjes­dag­hoed is van de partner van Jesse Klaver

    Omdat ze bezoek had heeft Pelgrum slechts een deel van de Prinsjesdagoptocht live kunnen volgen, maar aan het einde van de middag heeft ze speciaal alle beelden nog eens in de herkansing bekeken. ,,Mijn hoed was goed in beeld,'' zegt ze met een zucht van verlichting. ,,De lagoon-blauwe hoed van Helmi Huijbregts-Schiedon, Eerste Kamerlid voor de VVD, was prominent te zien, daar heb ik geluk mee gehad.''

Zutphen