Noodverordening bij vindplek V1 in Zutphen

videoDe Zutphense burgemeester Annemieke Vermeulen heeft donderdag een noodverordening afgekondigd voor het gebied nabij de Oude IJsselbrug waar een V1 uit de Tweede Wereldoorlog is aangetroffen. Het weiland tussen de winter- en zomerdijk is afgezet omdat er nog restanten van het wapentuig aanwezig zijn.

Donderdagmiddag zijn twee van de drie ontstekers van de V1 gecontroleerd tot ontploffing gebracht door specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Dat gebeurde in drie etappes: twee zachte ontploffingen en één explosie. Wat er met de rest van de V1 gaat gebeuren - het grootste gedeelte ligt er immers nog - is nog niet bekend. Dat is aan de gemeente Zutphen, die een plan van aanpak voor verdere demontage zal opstellen.

De vindplek van de V1, nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen.
Volledig scherm
De vindplek van de V1, nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen. © Judah Bolink

Burgemeester Vermeulen heeft uit veiligheidsoverwegingen een noodverordening ingesteld. Die geldt voor onbepaalde tijd voor het weiland waar de vondst is gedaan. Het gebied is afgezet. Eén van de redenen is dat er nog restanten van het explosief - waaronder één van de drie ontstekers - nog in de bodem zijn achtergebleven. Ook komen bij blootlegging giftige gassen vrij vanuit de vloeistoffen die in de bodem zijn gekomen. 

Blunder

Opmerkelijk is overigens dat de gemeente geblunderd heeft bij het opstellen van de noodverordening. Deze lijkt officieel niet geldig te zijn, omdat de verkeerde datum is opgegeven: 6 juni, in plaats van 6 juli. Volgens een woordvoerder van de gemeente Zutphen wordt zo snel mogelijk een nieuwe noodverordening opgesteld, met wél de juiste datum.

Vliegtuigbom gevonden bij graafwerkzaamheden in de uiterwaarden bij Zutphen. Medewerkers van het EOC onderzoeken het de locatie.
Volledig scherm
Vliegtuigbom gevonden bij graafwerkzaamheden in de uiterwaarden bij Zutphen. Medewerkers van het EOC onderzoeken het de locatie. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers
Volledig scherm
© Gemeente Zutphen
  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

Zutphen