Volledig scherm
Kunstenaar Ole Nieling voor zijn hutje. © Kevin Hagens

Ole Nieling woont in z'n kunstwerk in Zutphen

Naast Het Koelhuis op de Noorderhaven in Zutphen staat sinds een tijdje een houten hut. De pas aan de Enschedese kunstacademie AKI afgestudeerde Ole Nieling (29) woont er elke week van donderdag tot en met zondag.

Het met ruwe planken en boomstammen in elkaar gezette bouwsel ziet er niet bepaald comfortabel uit, maar daar heeft Nieling niet zo'n probleem mee. De jonge kunstenaar bracht vorig jaar namelijk een half jaar in de wildernis van Noorwegen door en bouwde er de hut, die nu onderdeel is van een expositie die werd geselecteerd door Het Koelhuis en Het Kunstgemaal Bronkhorst.

Kamperen

Nieling kreeg in het derde jaar van zijn studie de mogelijkheid om stage te lopen aan de universiteit in Trondheim in Noorwegen. De student besloot daarop om in hartje winter, januari vorig jaar, midden in de bergen te gaan kamperen, op tweeëneenhalf uur lopen van de stad. Met geen mens in de buurt, vrijwel geen zonlicht en een nachtelijke temperatuur tussen de min 20 en min 25 graden stond hem heel wat te wachten in zijn legertentje. 

Acclimatiseren 

Nieling vroeg zich regelmatig af waar hij het eigenlijk voor deed, maar haalde uiteindelijk ook veel uit zijn barre avontuur. ,,Je leert je zwakke en sterke kanten goed kennen. En na terugkomst heb ik gigantisch moeten acclimatiseren door de druk en de stress waarin we met elkaar vaak leven. Daar heb ik voor mezelf nu meer een balans in gevonden."

  1. Voorst haalt opgelucht adem: straatverlichting langs Rijksstraatweg doet het (deels) weer
    Update

    Voorst haalt opgelucht adem: straatver­lich­ting langs Rijks­straat­weg doet het (deels) weer

    Inwoners van Voorst maakten zich de afgelopen periode zorgen over de veiligheid op de Rijksstraatweg. Wekenlang werkte de straatverlichting langs een gedeelte van de drukbereden provinciale weg niet. Dit betekende dat ook het zebrapad bij de nieuwe Coop niet verlicht was. De provincie meldde woensdagmiddag dat een aannemer het probleem heeft opgelost en dat de straatverlichting weer zou moeten werken. Maar dat bleek niet overal het geval.

Zutphen