Omvang eierbesmetting nog onduidelijk
Er is nog veel onduidelijk rond de terugroepactie van eieren die het giftige fipronil bevatten. De Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gelastte zaterdag vier pluimveehouders hun eieren terug te halen bij afnemers.
,,Op dit moment weten we nog niet om hoeveel eieren het gaat en hoever we terug moeten in de tijd. Dit bepaalt hoeveel we terug moeten halen en hoelang dat gaat duren.’’ Dit zegt Clara Hagen, secretaris van Anevei, de branchevereniging van eierhandelaren. Ze zegt nog te wachten op informatie van de NVWA en de betreffende pluimveehouders.
Hagen: ,,Op elk ei staat een unieke code waardoor we precies weten waar het ei vandaan komt. Hierdoor is een terugroepactie op zich goed uit te voeren’’. Mogelijk zijn eieren ook geëxporteerd. Dit kan de terugroepactie bemoeilijken.
Eicode-app
De eierhandelaren en pakstations die branchevereniging Anevei vertegenwoordigt, spelen een cruciale rol in de terugroepactie. Pluimveehouders leveren hun eieren aan stations waar de eieren worden verpakt. Elk ei krijgt een unieke code met informatie over het type ei (bijvoorbeeld biologisch of scharrel), het land van herkomst, de pluimveehouder en het stalnummer. Via de Eicode-app kan iedereen achterhalen waar een ei vandaan komt.
Ei en kip
De NVWA benadrukte eerder dat de teruggeroepen eieren geen direct gevaar voor de volksgezondheid opleveren. ,,Als je een ei zou eten zoals wij dat hebben aangetroffen, word je daar niet ziek van. Ook niet in de toekomst. Maar het middel hoort niet in eieren, daarom halen we ze terug.’’
Volgens de dienst is er geen risico dat kippen die ‘besmet’ zijn met fipronil, op het bord van consumenten belanden. ,,De bedrijven waarbij fipronil is aangetroffen, zijn geblokkeerd. Daar mag niets in of uit. Dus ook geen kippen.”
De kans dat de afgelopen tijd besmette kippen geslacht zijn en in de handel zijn beland, lijkt de NVWA-woordvoerder heel klein. ,,De kippen zitten lange tijd in de stal. Ze gaan niet met de eieren mee de deur uit.” Een legkip blijft ongeveer anderhalf jaar in de stal. Fipronil kan één tot zeven maanden aanwezig blijven in de kip.
Dit is een zenuwgif! Dus wees er heel voorzichtig mee.
Volgens toxicoloog Henk Tennekes uit Zutphen belandt de fipronil echt in het ei. ,,Als de stal hiermee wordt schoongemaakt, blijft fipronil nog lange tijd aanwezig. Kippen krijgen dat binnen. En als ze dan een ei leggen, zit daar de stof ook in. En let wel: dit is een zenuwgif! Dus wees er heel voorzichtig mee.”
Chickfriend kocht middel met fipronil mogelijk in België
Het Barneveldse bedrijf Chickfriend, dat ervan wordt verdacht fipronil te hebben gebruikt bij het bestrijden van bloedluis, zou dit middel in België aangeschaft hebben, luidt de verdenking.
Justitie in België deed donderdag huiszoeking bij het bedrijf Poultry-Vision in het Belgische Weelde. Dat bedrijf wordt ervan verdacht fipronil te hebben toegevoegd aan een reinigingsmiddel en dit te hebben doorverkocht. Het Nederlandse Chickfriend zou een van de afnemers zijn. Of dat zo is en of Chickfriend wist dat het middel fipronil bevatte, wordt onderzocht. Chickfriend zelf reageert niet op de verdenkingen.
Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat het onderzoek doet naar het gebruik van fipronil in eieren. Hoeveel bedrijven onderzocht worden, wil een OM-zegsvrouw niet kwijt. ,,Wij doen op dit moment helemaal geen uitspraken over dit onderzoek.”
De uitkomsten van het onderzoek laten zeker enkele maanden op zich wachten. ,,Er zijn ook onderzoeken die jaren duren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8
Fiets optillen, omkeren en irritaties door nieuwe hapering Oude IJsselbrug Zutphen: ‘Je kan geen kant op’
De Oude IJsselburg bij Zutphen hapert weer eens. Het gebeurt regelmatig. Een deel van de brug bleef donderdagavond na opening hangen. Gevolg: fietsers stonden op het fietspad tegen dat brugdeel, dat een halve meter hoger hing, aan te kijken. Fiets optillen en weer door. Automobilisten moesten omkeren. -
PREMIUMTweede klasse
In het duel tussen Vorden en Witkampers wint de gevestigde orde van de nieuwkomer
De een is na acht seizoenen een gevestigde naam in de tweede klasse, de ander debuteert op dat niveau. In het duel tussen Vorden en Witkampers won de gevestigde orde uiteindelijk van de debutant. Het treffen in Vorden eindigde in 2-0. -
PREMIUMmet video4
Hoe een bijna 1000 jaar oud paleis onder het centrum van Zutphen weer zichtbaar moet worden
Een luxe slaapkamer voor koning Hendrik III, een grote zaal en zelfs een bordes van waaraf hij naar zijn volk kon zwaaien. Het is lastig voor te stellen, maar bijna duizend jaar geleden stond er zo’n paleis in Zutphen. Resten liggen nog verborgen in de binnenstad. Plannen om het weer zichtbaar te maken worden nieuw leven ingeblazen. ,,Fantastisch als we mensen dit kunnen laten zien.’’ -
Zutphenaren kunnen met vragen over het OV terecht tijdens inloopspreekuur in de bibliotheek
Voor mensen die liever niet in de auto stappen - bijvoorbeeld wanneer het schemerig is - biedt het openbaar vervoer mogelijk uitkomst. Zutphenaren met vragen over het OV kunnen op vrijdag 27 januari terecht in de Bibliotheek Zutphen. -
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMWAT DOET JOUW GEMEENTE?5
Na onrust gaat omstreden rubber langzaam in de ban: ‘Gemeenten kiezen door milieu, clubs door geld’
Het aantal kunstgrasvelden met het omstreden rubbergranulaat als toplaag neemt mondjesmaat af. Terwijl zes jaar geleden de ophef groot was, omdat de korrels het milieu schaden en mogelijk ook de gezondheid van sporters. ,,Wie er nu nog voor kiest, leeft onder een steen.”