De panden op de hoek Emmerikseweg-Zaagmolenweg moeten plaats gaan bieden aan arbeidsmigranten.
Volledig scherm
De panden op de hoek Emmerikseweg-Zaagmolenweg moeten plaats gaan bieden aan arbeidsmigranten. © Google Streetview

Onderdak voor migranten in leegstaande vervallen gebouwen Zutphen

Arbeidsmigranten kunnen mogelijk terecht in twee leegstaande vervallen gebouwen aan de Emmerikseweg in Zutphen. Drie uitzendbureaus willen daar een pension voor arbeidsmigranten, ook wel eens Polenhotel genoemd, realiseren.

In het Polenhotel komen twintig kamers voor maximaal veertig arbeidsmigranten die in de regio werken. Het gaat om de bedrijfspanden op de hoek Emmerikseweg-Zaagmolenweg, waar vroeger bouwbedrijf Koordeman was gevestigd.

Plan namens uitzendbureaus

Projectontwikkelaar Roy Barthen zocht naar een geschikte locatie voor arbeidsmigranten die in de bouw werken nu vaak nog in gewone woningen of op recreatieparken worden ondergebracht. ,,De vraag was of ik een pension wist in Zutphen waar fatsoenlijk onderdak kan worden geboden voor buitenlandse werknemers die hier werken.’’ Hij maakt een plan namens de drie uitzendbureaus, die hem benaderden voor het zoeken van tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten.

De projectontwikkelaar kwam na een zoektocht uit bij de leegstaande bedrijfsgebouwen naast de Lidl en tankstation TinQ. De eigenaar daarvan wil meewerken en dus is onlangs een vergunning aangevraagd bij de gemeente Zutphen. ,,Met de locatie aan de Emmerikseweg 9 en 9a had de eigenaar oorspronkelijk andere bedoelingen. Die plannen zijn echter niet doorgegaan. De locatie laten voor wat het is gaat ook niet.” Volgens Barthen staat het bestemmingsplan toe dat er een pension op die plek wordt gevestigd.

Geen commentaar

De gemeente Zutphen bevestigt de vergunningaanvraag, maar wil zolang die procedure loopt verder geen commentaar geven op de wens voor zo’n pension op die plek.

Opening rond zomervakantie

Het idee is dat de oude schuur wordt gesloopt en twee andere gebouwen in drie maanden tijd worden verbouwd. Mits toestemming wordt gegeven. Het pension krijgt naast de twintig kamers ook gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen, woonkamers en een keuken. Daarnaast worden op het terrein zeventien parkeerplaatsen gecreëerd en komen er entrees aan de Emmerikseweg en de Zaagmolenweg. ,,Ik denk dat we rond de zomervakantie open kunnen”, schat Barthen in.

Problemen met de buurt verwacht de projectontwikkelaar niet. Barthen: ,,We stellen omwonenden voorafgaand aan de verbouwing op de hoogte. We willen graag dat de gebruikers van het pension goede buren worden en hebben straks ook een beheerder bij het pension.” Beheer en exploitatie worden door één van de drie uitzendbureaus verzorgd. ,,Zij hebben vergelijkbare pensionlocaties in beheer zonder dat er één klacht uit de woonomgeving komt.’’

Zutphen