Volledig scherm
Zwembad IJsselslag in Zutphen. © PVG

Onderzoek naar uitbreiding IJsselslag

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden en kosten voor uitbreiding van zwembad de IJsselslag in Zutphen met een glijbaan en buitenbad. De SP heeft dit keer een meerderheid achter zich gekregen voor het onderzoek, na eerdere pogingen zonder succes. 

Het onderzoek is het derde onderzoek naar het zwembad aan de Laan naar Eme waartoe in korte tijd wordt besloten. In oktober vorig jaar kreeg adviesbureau Procap de opdracht om de haalbaarheid van het oprichten van een Zutphens sportbedrijf nader te onderzoeken. Zo’n sportbedrijf zou het beheer van IJsselslag en andere binnensportaccommodaties op zich kunnen nemen, is de gedachte. 

De gemeenteraad besloot bovendien in november op initiatief van D66 om een extern onderzoek uit te laten voeren naar in het verleden gemaakte keuzes. IJsselslag werd sinds de ingebruikname in 2015 namelijk voortdurend geteisterd door tegenslag, conflicten en financiële tekorten.

 De SP is van mening dat die problemen mede worden veroorzaakt door de sobere opzet van het zwembad. Terwijl tegelijkertijd de geraamde inkomsten uit recreatief zwemmen ongeveer op hetzelfde niveau liggen als in het oude Graaf Ottobad, dat meer recreatiemogelijkheden kende. 

Glijbaan

De partij stelde daarom eind vorig jaar al voor om de haalbaarheid van een glijbaan en buitenbad te onderzoeken. Verschillende andere partijen wilden toen eerst het op initiatief van D66 ingestelde onderzoek afwachten, waarvan de uitkomsten uiterlijk 1 februari gepresenteerd zouden worden. Dat is nog niet gelukt, maar toch besloot de SP niet langer af te wachten en met een nieuw voorstel te komen. Een meerderheid van 15 raadsleden kon daar dit keer wel mee instemmen. Of een glijbaan en buitenbad er ook daadwerkelijk komen is nog maar zeer de vraag. Veel partijen staan nog altijd achter de huidige opzet van het zwembad.      

Zutphen