Ontstekers van gevonden V1 in Zutphen donderdag tot ontploffing gebracht

Rond het middaguur worden in Zutphen de ontstekers van de woensdag gevonden V1 tot ontploffing gebracht. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de ontstekers eerder veiliggesteld, waardoor de 'vliegende bom' onschadelijk was gemaakt.

De V1 (Vergeltungswaffe 1) dateert uit de Tweede Wereldoorlog en was een buitengewoon ingenieus wapen van de Duitsers, dat de vorm had van een klein onbemand vliegtuig. Het metersgrote projectiel werd woensdag gevonden in een weiland langs rivier de IJssel, vlakbij de Oude IJsselbrug. De vondst werd gedaan bij werkzaamheden.

Onschadelijk

Het gebied rondom de vindplaats is afgezet. Vanaf 12 uur worden de ontstekers gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Omwonenden van de Oude IJsselbrug worden hier donderdagochtend over geïnformeerd. Wat er met de rest van de V1 gebeurt, is nog niet bekendgemaakt. De V1 vormt volgens een woordvoerder van de gemeente Zutphen geen gevaar voor de omgeving: "Het projectiel is door de EOD onschadelijk gemaakt."

De Oude IJsselbrug was sowieso al afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege werkzaamheden. De brug krijgt een onderhoudsbeurt en wordt uitgebreid met een groter fiets- en voetpad.

Volledig scherm
Medewerkers van de EOD hebben de V1 woensdag blootgelegd. Het projectiel is liefst acht meter groot. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Zutphen