Ontstekers van gevonden V1 in Zutphen donderdag tot ontploffing gebracht

Rond het middaguur worden in Zutphen de ontstekers van de woensdag gevonden V1 tot ontploffing gebracht. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de ontstekers eerder veiliggesteld, waardoor de 'vliegende bom' onschadelijk was gemaakt.

De V1 (Vergeltungswaffe 1) dateert uit de Tweede Wereldoorlog en was een buitengewoon ingenieus wapen van de Duitsers, dat de vorm had van een klein onbemand vliegtuig. Het metersgrote projectiel werd woensdag gevonden in een weiland langs rivier de IJssel, vlakbij de Oude IJsselbrug. De vondst werd gedaan bij werkzaamheden.

Onschadelijk

Het gebied rondom de vindplaats is afgezet. Vanaf 12 uur worden de ontstekers gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Omwonenden van de Oude IJsselbrug worden hier donderdagochtend over geïnformeerd. Wat er met de rest van de V1 gebeurt, is nog niet bekendgemaakt. De V1 vormt volgens een woordvoerder van de gemeente Zutphen geen gevaar voor de omgeving: "Het projectiel is door de EOD onschadelijk gemaakt."

De Oude IJsselbrug was sowieso al afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege werkzaamheden. De brug krijgt een onderhoudsbeurt en wordt uitgebreid met een groter fiets- en voetpad.

Volledig scherm
Medewerkers van de EOD hebben de V1 woensdag blootgelegd. Het projectiel is liefst acht meter groot. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers
 1. Warnsveldse warmtewimpel wordt toch in ontvangst genomen door Gilze en Rijen

  Warnsveld­se warmtewim­pel wordt toch in ontvangst genomen door Gilze en Rijen

  Vierenzeventig jaar en elf maanden stond het Nederlands warmterecord. In de tuin van de Warnsveldse huisarts Thate werd op 23 augustus 1944 38,6 graden gemeten. Reden voor een groots feest in het dorp, nu, 75 jaar later. Dat het record net voor de meet gesneuveld is doordat het in Gilze en Rijen vorige maand 40,7 graden werd, mag de pret niet drukken. Daags voor het feest is er commotie over totaal iets anders: is er iemand uit Gilze en Rijen die de warmtewimpel als symbolisch stokje in ontvangst wil nemen?
 2. Vitens waarschuwt voor extreem waterverbruik: ‘Een dun straaltje water uit de kraan, dat willen we niet’
  PREMIUM
  Video

  Vitens waarschuwt voor extreem waterver­bruik: ‘Een dun straaltje water uit de kraan, dat willen we niet’

  Het zwembadje tot de nok vol, na het zonnen een koude douche en ’s avonds nog even met de tuinslang langs de planten. Het is op warme dagen allemaal vanzelfsprekend in Nederland. Maar hoe lang nog? Het waterverbruik stijgt ieder jaar, terwijl iedere druppel schoon drinkwater energie kost. Vitens trekt aan de bel vanwege extreem waterverbruik. De Stentor volgde op de productielocatie in Zwolle de weg die ons drinkwater aflegt.

Zutphen