Ontstekers van gevonden V1 in Zutphen donderdag tot ontploffing gebracht

Rond het middaguur worden in Zutphen de ontstekers van de woensdag gevonden V1 tot ontploffing gebracht. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de ontstekers eerder veiliggesteld, waardoor de 'vliegende bom' onschadelijk was gemaakt.

De V1 (Vergeltungswaffe 1) dateert uit de Tweede Wereldoorlog en was een buitengewoon ingenieus wapen van de Duitsers, dat de vorm had van een klein onbemand vliegtuig. Het metersgrote projectiel werd woensdag gevonden in een weiland langs rivier de IJssel, vlakbij de Oude IJsselbrug. De vondst werd gedaan bij werkzaamheden.

Onschadelijk

Het gebied rondom de vindplaats is afgezet. Vanaf 12 uur worden de ontstekers gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Omwonenden van de Oude IJsselbrug worden hier donderdagochtend over geïnformeerd. Wat er met de rest van de V1 gebeurt, is nog niet bekendgemaakt. De V1 vormt volgens een woordvoerder van de gemeente Zutphen geen gevaar voor de omgeving: "Het projectiel is door de EOD onschadelijk gemaakt."

De Oude IJsselbrug was sowieso al afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege werkzaamheden. De brug krijgt een onderhoudsbeurt en wordt uitgebreid met een groter fiets- en voetpad.

Volledig scherm
Medewerkers van de EOD hebben de V1 woensdag blootgelegd. Het projectiel is liefst acht meter groot. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers
  1. Kunnen deze veroordeelden met een psychiatrische stoornis in Warnsveld nog genoeg behandeld worden?
    PREMIUM

    Kunnen deze veroordeel­den met een psychiatri­sche stoornis in Warnsveld nog genoeg behandeld worden?

    Patiënten met een psychiatrische stoornis, die veelal in aanraking met justitie zijn geweest of dreigen te komen, terug laten keren in de samenleving. Als het aan minister Dekker ligt kan dat met minder geld. Geen optie, vindt FPA De Boog in Warnsveld. Zorginstelling GGNet, waar De Boog onder valt, staat samen met zeven andere zorginstellingen voor de rechter om de bezuiniging aan te vechten. Wie zitten er nu eigenlijk in De Boog? En wat zijn de gevolgen als de bezuiniging wordt doorgevoerd?

Zutphen